Achtergelaten spullen op het terrein bij paal 15.
Achtergelaten spullen op het terrein bij paal 15. Foto: Archief Texelse Courant

Opslag op terrein paal 15 voorbij

Strandhuisjes en strandpaviljoens mogen vanaf dit jaar niet meer in de wintermaanden op het grote parkeerterrein bij Paal 15 worden opgeslagen.

Het grote terrein is jarenlang een vaste plek geweest waar in het najaar de bouwwerken werden neergezet, maar de gemeente heeft daar een einde aan gemaakt. Eigenaren van strandhuisjes en paviljoens moeten voortaan op andere plekken voor opslag terecht.

Het verbod kwam dinsdagavond aan de orde in de raadscommissie. Cees Hoogerheide (Texels Belang) en Dries Veltkamp (PvdA) vroegen zich af in hoeverre er nu illegale opslag gaat ontstaan. Burgemeester Michiel Uitdehaag gaf desgevraagd aan dat handhaving op elders opgeslagen strandhuisjes niet meteen de hoogste prioriteit zal hebben, mits het niet de spuigaten uitloopt. Volgens hem zullen mensen over een paar jaar aan de nieuwe situatie gewend zijn. Het was tijdens de vergadering al meteen de vraag of er nou wel of niet gehandhaafd wordt. Jur Schuiringa (VVD) kwam met het voorbeeld van een boer bij Den Burg die van de gemeente een procedure aan zijn broek heeft voor illegale opslag (inpandig) van strandhuisjes. Wethouder Edo Kooiman (ruimte) zegde toe dat na te gaan kijken. Volgens hem is opslag van een strandhuisje in een schuur dan wel inpandig gewoon toegestaan.

Volgens Staatsbosbeheer, eigenaar van het terrein, gold voor de opslag bij paal 15 al vijftien jaar lang een uitsterfregeling. Bedoeling was dat nieuwe strandhuisjes zo zouden worden gemaakt dat ze afgebroken zouden kunnen worden en dan inpandig opgeslagen zouden worden. In de praktijk gebeurde dit echter weinig. "Nu kwam de gemeente met het voorstel om de opslag te gaan verbieden en daar zijn we het mee eens." De nieuwe eigenaar van het strandpaviljoen bij Paal 15 liet vorig jaar al weten zich mateloos te ergeren aan de opslag, omdat het begon te lijken op een dumpplek voor afval en overtollige bouwsels. Hij beklaagde zich er toen bij de gemeente over over dat niemand aanspreekbaar was voor de rommel.