De vervoersprognose van TESO (1. maximum scenario) versus de werkelijke ontwikkeling.
De vervoersprognose van TESO (1. maximum scenario) versus de werkelijke ontwikkeling. Bron TESO

TESO: groei aantal overgezette auto's, afname van wachttijden

Bij TESO nam het voertuigenvervoer het afgelopen boekjaar toe met 3,4 procent tot 1,66 miljoen personenauto-equivalenten (pae). Het personenvervoer groeide met 1,4 procent naar 4,13 miljoen.

De stijging is conform de trend in de afgelopen tien jaar. Deze volumegroei sinds boekjaar 2012/2013 verloopt sneller dan ooit en sneller dan voorzien. Ruim boven het maximum scenario in de prognose van DTV tot 2040. De huidige omvang werd pas voorzien in 2025. Mocht deze trend zich voortzetten dan schiet TESO over zeven jaar door de twee miljoen pae's. Ondanks de groei was sprake van een afname van het aantal wachtende voertuigen met 139.637 tot 90.339. Concreet: 15 van de 16 voertuigen konden zonder vertraging de boot op. Ook de waardering voor de verhouding prijs/kwaliteit steeg, evenals die voor de parkeermogelijkheden. Het gemiddelde rapportcijfer van de passagiers steeg van 8,21 naar 8,38.

Groot knelpunt is de verkeersstroom door Den Helder. In combinatie met de beperkte capaciteit van het opstelterrein duurt het lossen en laden op drukke momenten te lang. Dit tijdverlies kan incidenteel worden gecompenseerd door sneller te varen. Dit vraagt wel ruim het dubbele aan brandstof en volstaat niet op alle momenten om stipt binnen de dienstregeling te kunnen varen. TESO bekijkt of opstelruimte voorbij de loketten kan worden vergroot. Bijvoorbeeld door het verbreden van de oprit naar het bovenopstelterrein. TESO streeft er naar de vergunning snel op zak te hebben, zodat de werkzaamheden eind 2018 kunnen worden gestart. Mogelijk zal de busbaan na vertrek naar het station op drukke momenten in gebruik worden genomen als bufferruimte voor de staart van de stroom voertuigen van het bovendek. Ter hoogte van het Molenplein worden deze auto's via een doorsteek naar de gebruikelijke route geleid. Afgelopen zomer is tijdens een pilot gebleken dat zo belangrijke tijdswinst wordt geboekt in het los- en laadproces.

TESO verwacht dat via regionaal stimuleringsprogramma De Kop Werkt in 2018/2019 kansrijke initiatieven worden ontplooid voor verkeerskundige verbeteringen in Den Helder. Om de afvoer van auto's door Den Helder en de lostijd te bespoedigen wordt gedacht aan een groene zone. TESO biedt, samen met veertien andere partijen uit de Kop van Noord-Holland maandag 17 september 'Manifest N250' aan aan de Staten van de provincie. Daarin staan mogelijke oplossingen om verkeersproblemen op de N250 in Den Helder structureel op te lossen.