Simon Dros voor Pizza Mondo
Simon Dros voor Pizza Mondo Foto: Job Schepers

Slager Dros eigenaar Pizza Mondo

Simon Dros is de nieuwe eigenaar van Pizza Mondo in Den Burg, die jaren in handen was van Hans en Marit Dijker. Het is niet de bedoeling dat de slager zelf pizza's gaat bakken. Hij gaat op zoek naar een sterke bedrijfsleider. Maar waarom dan deze stap?

"Het pand biedt naast de pizzeria vele mogelijkheden. Ten eerste kan ik er zelf gaan wonen, ik heb een complete productiekeuken, ik heb opslag voor de slagerij en ik heb woonruimte voor personeel. Dat laatste heeft een grote rol gespeeld. Als je nieuw gekwalificeerd personeel aan wilt trekken, moet je tegenwoordig vaak een beroep doen op mensen van de overkant. Maar die mensen moeten wel ergens wonen. Deze mogelijkheid bied ik straks. Hij zegt bewust straks, er moet nog een hoop gebeuren aan het pand aan het Schilderend. Lachend: "Ik leef op dit moment Spartaans, maar dat is ook wel weer de charme van een eigen huisje dat nog helemaal opgeknapt moet worden"

Denken in oplossingen

Als het gaat om personeelsgebrek, is het grootste probleem vaak dat mensen denken in problemen. Ik denk graag in oplossingen. Met Pizza Mondo heb ik een oplossing. En natuurlijk zit er een risico aan. Wat als ik niemand kan vinden die het bedrijf wil leiden en ook nog goed is in de keuken? Maar slagerij Dros is al sinds circa 1870 een familiebedrijf. Dat we het zo lang volhouden, komt mede door het feit dat we innovatief zijn en we een risicootje durven te nemen. Mijn vader (Jaap) was ver voor de curve met broodjes en maaltijden en mijn opa was zijn tijd ver vooruit met het hebben van een tweede slagerij."

Simon ziet de stap wel als een logische, niet alleen om de redenen die al genoemd zijn. "Er zit veel synergie tussen deze twee bedrijven. Niet alleen vanwege het vlees voor de pizza's. Het geeft mij de mogelijkheid om naast pizza's straks ook bestellingen te bezorgen. Kijk naar afgelopen zomer. Het was zo warm dat mensen al minder trek hadden, bovendien was er een barbecueverbod. Als ze dan in de winkel waren, was het zo warm dat ze het vlees vaak niet mee durfden te nemen op de fiets. Straks kan ik het gewoon aan huis brengen. Met de productiekeuken heb ik een ruimte waar ik mijn verse maaltijden kan bereiden. Het liefst maak ik alles zelf. Met vijf slagerijen en tien supermarkten is Texel één van de meest beconcurreerde stukken in Nederland op dit vakgebied. Je moet dus in beweging blijven."

Maar is het voor een ondernemer met personeelsgebrek nou wel zo'n logische stap om extra hooi op zijn vork te nemen? "Toen alles rond Pizza Mondo ging spelen, zat ik nog uitstekend in mijn personeel. Maar door omstandigheden viel er iemand weg en een afwasser vertrok. Toen werd het een hectische zomer, voor het hele team. Op dit moment werken er twee parttimers, een fulltimer en ik zelf. Ook mijn vader helpt nog één dag in de maand en hij doet de administratie. Ik heb al wel mensen gehad die hier ook willen komen werken, maar die wel woonruimte nodig hadden. Qua bezorgers maak ik me straks geen zorgen. Ik had vrijdag een berichtje over de overname op Facebook gezet en de reacties waren niet alleen zeer positief, ze leverden ook wat op. Er waren diverse personen die aangaven dat ze graag willen gaan bezorgen als het zover is."

Planning

Het wordt een hectisch jaar voor de slager die gelukkig maar moeilijk stil kan zitten. Niet alleen Pizza Mondo wordt onder handen genomen, ook aan de Parkstraat heeft hij plannen. "Hier moet ook echt wat gebeuren. Ik heb de inventaris overgekocht van Beverdam. Daarom heb ik straks ook een extra toonbank. Dit betekent dat we bij Pizza Mondo tijdelijk een noodslager kunnen maken als we hier gaan verbouwen. Als dan de slagerij weer helemaal up to date is, kunnen we daar aan de slag. Het mooiste zou eigenlijk zijn om in een winterperiode daar te beginnen met de pizzeria. Dan kun je rustig opstarten."

Simon wijst nog op een grappig feitje. "Marit heeft hier vroeger gewerkt en maakte toen al pizza's. Later is Hans pizza's gaan verkopen op de Groeneplaats en toen volgde Pizza Mondo. En nu heb ik de pizzeria weer overgenomen. Die cirkel is dus rond." Hoewel hij graag in stapjes denkt, is het natuurlijk heel snel gegaan. "Twee jaar terug kwam ik terug van Amsterdam naar Texel voor de bedrijfsopvolging. Nu komt er al een pand bij. Ik werd door drie verschillende partijen benaderd voor samenwerking, maar hun overnames kwamen steeds niet rond. Nu kreeg ik weer een mogelijkheid. Soms krijg je in het leven een kans en ondanks dat het hard werken en veel organiseren vergt kan het alles dubbel en dwars waard zijn."

Het probleem is dat mensen vaak denken in problemen