Anders bekeken

Respect

Op Koninginnedag was het een kunst om je fiets zo mooi mogelijk te versieren. Dochterlief ging in een mooie jurk onder de versierde boog door de straten en bedacht dat ze met muziek een begin aan haar fortuin kon maken. Ik naaide de verlovingsjurk van Maxima na en deed haar lange blonde haar in hetzelfde model. Rinkelend geld in het hoedje voor haar klonk als muziek in de oren.

Volgende week luidt de klok, geen Koningsdag, maar wel een mooie jurk. Ik moest eraan denken toen ik foto's zocht voor het huwelijksfeest. Jonge kinderen laten hun talent horen op een feestmarkt en de hoed raakt gevuld als plezierige bijkomstigheid. Geen drempel, geen schroom, maar plezier.

Op Strenderpop lieten Daan en Sophie, artiesten in de dop of liever gezegd: in de pop, hun kwaliteiten horen. Geen plankenkoorts te zien en het gevoel van "we zijn onder elkaar en we genieten van dit optreden" was zichtbaar. Daan op zijn gitaar zeer overtuigend en de jonge tengere Sophie met de haren mooi ingevlochten en een onverschrokken stem. Ze kregen vleugels en werden artiesten.

De voedingsbodem van talent was even in onze achtertuin. Aretha was ook een jong meisje met een ongekend zangtalent. Ze zong al op zeer jonge leeftijd met haar twee zusjes Carolien en Emma bij vader, dominee Franklin in de kerk. In 1956, op haar 14de maakte ze al haar eerste plaat. Ze groeide uit tot een wereldberoemde zangeres, een inspiratiebron voor velen.Natural woman, Respect en I knew you were waiting for me.

Het zijn er velen die de hitlijsten behaalden en op nummer 1 stonden. Zelfs op latere leeftijd trad ze zeer succesvol op. Ik zie haar zo staan zingen in de kou, bij de inauguratie van president Barack Obama in 2009. Het kleine jonge meisje van weleer had haar vleugels uitgeslagen, was uitgegroeid, ontpopt tot een koningin, "The Queen of Soul".

Vandaag wordt ze begraven en vele toonden hun respect door langs de in het donkerrood opgebaarde koningin Aretha de laatste eer te bewijzen. Sommige verdrietig, anderen zingend en dansend. De eer om koningin te zijn op haar vakgebied komt haar toe. Zeker. Toen ze het lied "Rolling in the deep "van Adele coverde in 2014 was dit op haar 68ste nog vakwerk.

Ze heeft er natuurlijk veel geld mee verdiend. Maar nog mooier de rijkdom aan schatten muziek die ze voor altijd achterlaat en waar in lengte van dagen nog van genoten wordt. Waar door jonge meisjes uit wordt geput om in hun kerk, in hun klas, op de school of op een popdag in een dorp over te zingen. De vleugels uit te slaan en te ontpoppen als een zangtalent.

De klok luidt vandaag voor haar, soulsister, Koningin van de ziel: RESPECT.

Jozien