Opgravingen in De Tuunen.
Opgravingen in De Tuunen. Foto: Gemeente Texel

Grond in De Tuunen geeft oude inventaris van Hotel Texel prijs

Het begon met de vondst van heel veel scherven en glaswerk. Naarmate meer onderzoek werd gedaan, werd het volgens amateur-historicus Gelein Jansen een steeds interessantere vondst.

Een oude gedempte sloot op de plek waar buurtskap De Tuunen komt, bleek oude inventaris van het voormalige Hotel Texel dat vroeger aan de Groeineplaats stond, te bevatten. De materialen zijn naar schatting gemiddeld 120 jaar oud en moeten al voor de Eerste Wereldoorlog in het gebied ten oosten van Den Burg zijn gestort. Gelein pluisde uit dat de grond in handen was van onder andere een Koorn, een Roeper en later de gemeente. De vondst werd een week of zeven geleden door Westerlaken gedaan. De grond werd apart gehouden, waarna vrijwilligers van de Historische Vereniging en Duikclub Texel aan de slag gingen om de materialen schoon te maken. Ze waren er dagelijks mee bezig.

Het resultaat: een enorme hoeveelheid aan servies, flessen en andere huisraad van het hotel dat in 1894 werd geopend op de plek waar nu hotel De Lindeboom is gevestigd. Tussen de vondsten zaten jeneverflessen, wijnflessen, hoefijzers, lampetkannen, theeservies, flessen van likeurstoker Bootz, mosterpotten van Luycks en drinkglazen. Dat het om spullen van Hotel Texel ging, bleek onder meer uit afbeeldingen op het serviesgoed. Op een aantal voorwerpen stond het wapen van Texel op met daaronder de tekst 'Hotel Texel'. Volgens gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels waren op oude ansichtkaarten van Hotel Texel ook glazen te zien die in de sloot in De Tuunen werden aangetroffen.

De vondst geeft volgens Bartels een goed beeld van hoe er vroeger rond de vorige eeuwwisseling comfortabel getafeld werd. Volgens wethouder Sander van Knippenberg (cultuur) markeert de vondst ook de opkomst van het toerisme op Texel. Dat kwam goed op gang, nadat in 1907 TESO als veerdienst was opgericht. Hotel Texel begon in 1894 aanvankelijk als een verblijf met acht gastenkamers en een café. De inventaris is opgeslagen in Kaap Skil in Oudeschild. De mooiste voorwerpen zijn vanaf zaterdag 8 september te zien in vitrines in Hotel De Lindeboom. Wat er op langere termijn gebeurt met de meer dan honderd jaar oude teruggevonden voorwerpen, is vooralsnog niet bekend.