Tafeltje Dekje: gezond en vers Texels product

Met een rijk gedekte tafel in een akker aardappelen is donderdag afgetrapt voor het onderzoek naar een distributienetwerk voor gezonde en verse maaltijden met lokale producten voor Tafeltje Dekje.

Vorig jaar stond het voortbestaan voor de warme maaltijdvoorziening voor (vooral) ouderen op het spel door sluiting van de keuken van de Gollards. Inmiddels is bekend dat er een nieuwe keuken komt en dat het restaurant blijft. Nieuwe uitdaging is voor iedereen een gezonde verse maaltijd te bereiden met zoveel mogelijk Texelse producten. Verschillende fondsen vanuit Gemeente, Rabobank, Texelfonds en Smaak van het Huis maken het mogelijk om te onderzoeken of en hoe dit hier kan worden uitgevoerd.

Voeding speelt een sleutelrol bij gezondheid en preventie van ziekten. Vooral ouderen en zieken kunnen door een smakelijke en verse maaltijd meer trek in eten krijgen, wat hun gezondheid ten goede komt. Theo Kemper, chefkok bij de Gollards, ziet hoe de mensen smullen van het visje op het menu. "Zeker als ze weten dat het van Texel komt dan smaakt het dubbel zo lekker."

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Smaak van het Huis, dat elders meer projecten heeft opgezet. Ze richten zich op de vraag en aanbod van de lokale producten, de verschillende scenario's voor de uitvoering plus de financiƫle en organisatorische kant. Samenwerking met Texelse producenten is onontbeerlijk. Het uiteindelijke doel van het project gaat verder dan alleen de keuken van de Gollards. Het opzetten van een keten voor Texelse Agri-producten kan ook buiten de zorg ingezet worden. Denk aan horeca, scholen en sportkantines. Aan tafel de leden van de projectgroep: akkerbouwer Piet Lap (die de aanzet gaf tot het plan), Brigitte Hollands (Stichting Texels Welzijn), Jacques Dekker (Smaak van het Huis), Maarten van Dijk (Omring) Mireille Grau (Texelse Kost) en coƶrdinator Fenneke Krafft (Rabobank). Daarnaast namens de gemeente Hennie Huisman (opdrachtgever), Jan Beijert (Texelfonds) chefkok Theo Kemper en Joke de Graaf (84) die dagelijks gebruik maakt van de maaltijden van de Gollards keuken. Op de foto ontbreekt Isabel van der Star. Meer op 9.