Afbeelding
Foto:

Column

Vallen in donker

De dagen worden korter, we fietsen vaker in donker. Dus zorg dat je goed zichtbaar bent. En dat je niets over het hoofd ziet. Want ik hoor verhalen over fietsers die onderuit gaan doordat ze een stoeprand of ander obstakel over het hoofd zien. Een pijnlijk bijverschijnsel van het verdwijnen van openbare verlichting. Toch vreemd dat in de evaluatie van het project "Slim verlicht" die de raadscommissie dinsdag krijgt voorgeschoteld, van dit soort gevallen geen melding wordt gemaakt.

Dus doe ik het maar. Een 18-jarige jongeman met prima ogen en verlichting fietste zaterdagavond met zijn vriendin vanuit Den Burg naar De Koog. Toen hij vanaf de Kogerstraat de Akenbuurt op reed, zag hij een opstaande rand over het hoofd en viel. "Dronken was hij beslist niet", verzekert de moeder van zijn verkering. Het pijnlijke resultaat: een voortand en een hoektand met wortel en al er uit en drie tanden er omheen beschadigd. Een soortgelijke valpartij deed zich onlangs voor bij de rotonde van De Waal, waar een fietser een opstaande rand in donker over het hoofd zag en pijnlijk viel.

Ik denk dat het vaker mis gaat. Toch staat daarover niets in de evaluatie. Wel staat er: "Uit de gesprekken met de politie komt naar voren dat er geen ongevallen hebben plaatsgevonden die samenhangen met het ontbreken van openbare verlichting."

Ik vermoed dat de valpartijen met de fiets niet zijn gemeld bij de politie. Wel belde de schoonmoeder van de 18-jarige de gemeente om haar beklag te doen. Maar ze kreeg te horen dat die daar niets mee kan. In de evaluatie staat: "Het aantal klachten over het ontbreken van openbare verlichting in het buitengebied is sinds de oplevering in 2016 minder dan tien."

De schrik zit er goed in. De moeder vertelt dat ze sinds de "verduistering" in donker niet meer op de fiets durft, uit angst om te vallen. Het moet ook niet gekker worden. Zo ver is het met mij gelukkig niet. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Gerard Timmerman