Ingeborg Wijbrands en Sanne van Althuis bij de fitnessapparatuur aan de Schoonoordsingel.
Ingeborg Wijbrands en Sanne van Althuis bij de fitnessapparatuur aan de Schoonoordsingel. Foto: Jeroen van Hattum

"Weer vertrouwen krijgen in je lichaam tijdens hartrevalidatie"

Bewegen onder deskundige begeleiding, vertrouwen terugkrijgen in het eigen lichaam en het leren herkennen van signalen die het lichaam geeft.

Het zijn zaken waar mensen mee te maken krijgen bij hartrevalidatie na bijvoorbeeld een hartinfarct of hartfalen. De revalidatie wordt op Texel verzorgd door fysiotherapeuten Sanne van Althuis en Ingeborg Wijbrands van Fysio Team Texel aan de Schoonoordsingel in Den Burg. Vorig jaar hadden ze twintig tot vijfentwintig Texelaars die een beroep deden op de hartrevalidatie. Zij worden over het algemeen doorverwezen door cardiologen van het ziekenhuis in Den Helder. "Maar het lijkt erop dat de zelfredzaamheid meer dan vroeger gestimuleerd wordt, waardoor mensen mogelijk tussen wal en schip geraken."

Het zou volgens de fysiotherapeuten zonde zijn als Texelaars er minder bekend mee raken dat hartrevalidatie op het eiland zelf mogelijk is. Over het algemeen neemt de revalidatie volgens Sanne en Ingeborg twaalf weken in beslag, maar vaak is het korter. De revalidatie start in de meeste gevallen na een doorverwijzing van de cardioloog, maar de fysiotherapeuten zijn ermee bekend dat mensen soms door omstandigheden er tussendoor glippen. "In dat geval kunnen mensen zichzelf hier melden, dan regelen wij het verder met de afdeling cardiologie van het ziekenhuis." De hartrevalidatie is onderdeel van de aanvullende verzekering. De behandelingen zijn veelzijdig. "We geven cardio en krachttrainingen om de belastbaarheid weer op te bouwen. We geven voorlichting, kijken naar de leefstijl en we doen aan preventie om herhaling te voorkomen."

Het psychosociale aspect komt eveneens aan de orde. Mensen leren hoe ze op hun eigen lichaam moeten vertrouwen, iets dat vaak is aangetast. "We leren signalen van het eigen lichaam te herkennen en op de juiste manier te interpreteren. Je leert je grenzen weer kennen en je krijgt het vertrouwen in je lichaam weer terug."

De doelen zijn wisselend per persoon. "De een wil weer graag terug aan het werk, terwijl een ander bij wijze van spreken voor ogen heeft weer een rondje met de hond te kunnen lopen." Partners worden vaak eveneens bij de behandelingen betrokken, omdat zij ook onderdeel zijn van het herstelproces. Voor meer informatie of aanmelden: Fysio team Texel, 0222-760760 of info@fysioteamtexel.nl