Er is altijd genoeg te doen bij Artex. Zie het complete aanbod elders deze krant.
Er is altijd genoeg te doen bij Artex. Zie het complete aanbod elders deze krant. Foto: Artex

"Een prachtig jaar voor Artex"

"De verhuisplannen leiden af van waarvoor we hier zijn en dat is cultuureducatie voor heel Texel", stelt Artex-directeur Sander Boschma. Al twintig jaar is de kunstenschool in de ban van een verhuizing, al lijkt er nu eindelijk schot in de zaak te komen.

"Alle kinderen op Texel krijgen muzikaal onderwijs. Dat is uniek in Nederland! Er is een landelijk project - Meer muziek in de klas - met als doel om muziekeducatie op alle scholen te krijgen. Op Texel gebeurt dit dus al sinds jaar en dag, daar mogen we trots op zijn. Op Texel wordt daarnaast ook het kunstzinnig onderwijs op alle scholen aangeboden en komt er steeds meer aandacht voor theater. Door alle aandacht en lessen van Erik Scherder begrijpt iedereen zo langzaamaan het belang van muziek, maar het is ook belangrijk voor de ontwikkeling dat kinderen beeldend en theatraal bezig zijn, dat ze vrijuit kunnen proberen, knippen en plakken, weggooien en opnieuw beginnen. Gelukkig komt dat besef er ook steeds meer. En Artex is ook dolblij dat daarbij ook de samenwerking met de OSG op het gebied van cultuureducatie weer wordt geïntensiveerd."

"Het wordt een prachtig jaar voor Artex, waarbij we op 19 januari precies zestig jaar bestaan. We zijn een echt Texels bedrijf, maar ook een beetje een a-typisch. Wat wij doen is in de eerste plaats gericht op de Texelaars en niet op de toerist. We zijn wel steeds aan het kijken hoe we ook de niet-Texelaar meer kunnen bereiken, want daar liggen nog legio mogelijkheden, maar we zijn vooralsnog vooral druk met andere zaken", stelt Sander. Volgens de Artex-directeur is er de afgelopen jaren veel werk verzet om alles goed te organiseren. "Artex was in 2007 bijvoorbeeld een van de eerste scholen in Nederland die gecertificeerd werd. Daarom kunnen we alles met een kleine staf voor elkaar boxen en hebben we een goed en compleet aanbod, waarbij we openstaan voor verbeteringen én suggesties. Als mensen een bepaald aanbod missen, kijken we graag of en hoe dat wel aan te bieden is. Soms is het echter helaas niet haalbaar. Ik vind het bijvoorbeeld heel jammer dat we geen harplessen meer aanbieden, maar er is momenteel simpelweg te weinig vraag. Naast het basis aanbod is er ook niet ieder jaar vraag naar dezelfde cursussen, daarom rouleren en vernieuwen we cursussen doorlopend."

Huisvesting

Een probleem dat Artex heeft, heeft net als bij vele andere bedrijven te maken met personeel en huisvesting. "Er werken dertig mensen bij Artex, waarvan een derde op Texel woont. Dit betekent dat we meestal om uiterlijk half negen al stoppen met de lessen, omdat docenten naar de boot moeten. In de nieuwe huisvesting zie ik daarvoor een oplossing. Ik zou daar graag drie studiootjes hebben voor docenten en mensen die lezingen komen geven bijvoorbeeld. Ik kijk sowieso echt uit naar een verhuizing, het kan mij niet snel genoeg gaan en het is geen geheim dat de locatie van de Thijsseschool onze voorkeur heeft. Daar zit je centraal gelegen en 'in de loop'. Ik sprak laatst iemand die al een heel cultuur paleis voor zich zag op de Groeneplaats. Ik wil geen paleis. Ik wil een cultuurhuis. Een plek waar iedereen welkom is, ook om gewoon even een krantje te lezen. Het kan niet zo zijn dat mensen alleen bij ons binnen mogen komen als ze een betaalde cursus volgen. Ik ben ervan overtuigd dat als we samen met Young4Ever en de bibliotheek in één gebouw komen, dat wij daar allemaal van profiteren. Het zou prachtig zijn als ik samen met de wethouder straks op onze verjaardag de plannen zou mogen ontvouwen, maar het is eerst nog aan de raad."

Sander besluit: "Artex is er voor heel Texel en heeft geen alleenrecht op kunstonderwijs. Wij juichen het toe als er meer aanbod ontstaat, wij zien dat als een verrijking, niet als een bedreiging. We helpen daar graag bij. Texel is een eiland van talent en hoe meer scholing er plaatsvindt, hoe beter. En het samenspel, de popschool, onze koren en orkesten, ze staan open voor iedereen, niet alleen voor Artex-cursisten. Met onze gediplomeerde docenten en ons netwerk op Texel en aan de overkant zijn wij ervan overtuigd dat wij alle leerlingen verder kunnen helpen bij iedere volgende stap in de ontwikkeling van hun talent. Dat is leuk en daar zijn wij voor."