Kees Slegtenhorst bezorgde veertig jaar brood bij gezinnen in het buitengebied.
Kees Slegtenhorst bezorgde veertig jaar brood bij gezinnen in het buitengebied. Foto: Archief Texelse Courant

Kees "de Bakker": broodventer met een belangrijke sociale functie

Hij was een broodventer in de oude traditie, die met zijn transportfiets met een grote mand voorop van 't Horntje tot De Westen het brood rondbracht. Kees "de Bakker" Slegtenhorst.

Zijn vader hielp bakker Dros in Den Hoorn wel eens mee als broodbezorger. Toen hij er op een goede dag geen zin meer in had, nam hij zijn zoon Kees mee. Als manusje van alles startte de veertienjarige knul in het bedrijf aan de Herenstraat. Hij kneedde er het deeg en stopte de briketten in de oven. Brood bezorgen vond de bakkersknecht het leukste karweitje, ook al trapte hij zich een ongeluk op de transportfiets. Hij bracht het brood bij de gezinnen in het buitengebied en kwam overal. 's Zomers op camping Loodsmansduin. Dat vond ie het mooist. Er was een kaper op de kust, in de persoon van Ben Timmermans, die het brood bezorgde voor bakker Duinker, de andere bakker in Den Hoorn. Op weg naar Loodsmansduin speelden zich soms dolle taferelen af.

De concurrentie tussen de broodbakkers in Den Hoorn eindigde eind jaren vijftig, toen Dick Duinker de bakkerij van Co Dros overnam. Kees was bij de koop inbegrepen. De transportfiets werd ingeruild voor een bestelfordje en later een stationwagen. Toen Duinker overleed en de bakkerij werd overgenomen door Bakker Dros uit Oudeschild, verhuisde de broodventer mee. Kees deed alle voorkomende werkzaamheden. Dat hij 's zomers 's morgens vroeg om vier uur uit de veren moest, deerde hem niet. Hij werkte in de bakkerij en bracht het brood rond.

De bezorger had in die tijd veel klandizie. Boerengezinnen waren groot en er werd veel brood gegeten. Hij was de enige verkoper die nooit brood overhield. Zijn geheim: "Ik onthield altijd goed wat ik aan de mensen verkocht. Als ze dan niet thuis waren, dan wist ik precies wat ze nodig hadden. Dat ging allemaal in goed vertrouwen. Wat ze overhielden stopten ze wel in de diepvries." Hij probeerde altijd op dezelfde tijd bij klanten te zijn. Als ie dan een keer te laat was, dan wilden ze nog wel eens bellen waar hij bleef. Hij was sterk in hoofdrekenen, razendsnel had hij de rekening klaar. Onderweg was ook tijd voor een bakkie. Vaste prik was zijn pauze bij Doortje Veeger aan de Rozendijk.

Bij zijn afscheid in 't Skiltje ontving hij de ere-medaille in zilver verbonden aan de Orde van Oranje Nassau. "Een ouderwetse boodbezorger die in het buitengebied een belangrijke sociale functie had", prees burgemeester Schipper.

Kees Slegtenhorst overleed afgelopen zondag op 83-jarige leeftijd.