De familie Diks aan het werk in de toekomstige brouwerij in de loods van Duin aan de Spinbaan.
De familie Diks aan het werk in de toekomstige brouwerij in de loods van Duin aan de Spinbaan. Foto: Jeroen van Hattum

'Mooi om dit helemaal nieuw op te bouwen'

Zagen, boren en timmeren. De familie Diks is momenteel volop aan het klussen in de buitenste loods van Duin Bouwbedrijf aan de Spinbaan in Den Burg om de nieuwe Familiebrouwerij Diks te realiseren.

De familie Diks kreeg deze maand de vergunning van de gemeente om de bierbrouwerij aan de Spinbaan te mogen vestigen, dus de realisatie kon beginnen. "Heerlijk om eindelijk aan de slag te kunnen gaan", vertelt Marinka Visser - Diks, dochter van Maurice en Helma Diks, tijdens een rondleiding door de toekomstige brouwerij.

Het wordt een kleinschalige ambachtelijke brouwerij. Het koperen brouwhuis waar het bier gebrouwen wordt, heeft een maximale capaciteit van tweeduizend liter. Er zit gemiddeld zes weken tussen het brouwen van het bier en het vullen van de flesjes. Alles gebeurt op de 350 vierkante meter die de familie Diks in de loods aan de Spinbaan tot haar beschikking heeft. Het brouwen, vullen en bottelen (gebeurt handmatig) hebben ze allemaal in eigen hand, evenals de distributie van het bier op het eiland.

Bij de ingang komt een proeflokaal van 35 vierkante meter waar gasten ontvangen worden. Volgens Marinka is het de bedoeling om in de ochtend in productie te zijn, waarna in de middag gasten ontvangen kunnen worden. Het proeflokaal, ook in aanbouw, krijgt via een glazen wand uitzicht op het naastgelegen brouwhuis. Maurice en Helma reden de afgelopen tijd de nodige kilometers door Duitsland om een geschikt brouwhuis te vinden en kwamen uiteindelijk uit bij een kleine ambachtelijke brouwerij in Burgkunststadt. "De ketels waren volledig van koper", vertelt Maurice, "ik had er meteen een klik mee." Het brouwhuis staat momenteel bij een bevriende lasser die het materiaal aanpast voor een moderne manier van brouwen. "Vroeger werd er nog vuur onder die ketels gestookt, maar dat gaan we hier niet doen."

Het brouwen komt straks in handen van Marinka, Sander en Jasper, de drie kinderen van Maurice en Helma. Zij zijn in opleiding bij hun vader om het vak te leren. Sander Visser, de man van Marinka, werkt ook mee in het bedrijf. De familiebrouwerij maakt momenteel al gebruik van brouwerijen in Breda en Medemblik om bier te brouwen, maar dat gaat stoppen als de brouwerij aan de Spinbaan klaar is. "Dan houden we Breda en Medemblik nog wel achter de hand voor het geval het nodig is." Bedoeling is dat de brouwerij aan de Spinbaan eind van dit jaar operationeel is. Een keiharde planning is er niet, er wordt in eerste instantie vooral rekening gehouden met Marinka die in verwachting is en eind oktober is uitgerekend. Volgens de familie is het de bedoeling om - zodra de brouwerij in gebruik wordt genomen - rustig aan te beginnen. "De enige druk die we hebben, is de druk die we onszelf opleggen."

Volgens Maurice verliep het vergunningstraject bij de gemeente soepel en zonder problemen. "We hebben half februari de aanvraag ingediend en half augustus hadden we toestemming. En we hebben geen enkel bezwaar ontvangen." De buren werden meteen vanaf het begin op de hoogte te gehouden van de plannen, zodat ze bijtijds geïnformeerd waren. Maurice: "We zijn hier echt iets helemaal nieuw vanaf de grond aan het opbouwen. Het is wel erg mooi om dat allemaal mee te maken."