Forse verbeterslag voor openbare ruimte

De gemeentelijke beheerplannen voor wegen, groen en straatmeubilair op Texel zijn klaar. Dat betekent dat de gemeente de komende jaren een forse verbeterslag in de openbare ruimte op het eiland kan gaan maken.

De beheerplannen zijn onderdeel van het zogeheten Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) waar onder aanvoering van oud-wethouder Frank Kingma jarenlang aan is gewerkt. Het IBOR-plan werd op 12 juli 2016 formeel door de gemeenteraad vastgesteld, alleen ontbraken toen nog de afzonderlijke beheerplannen. Die zijn er nu alsnog.

De beheerplannen maken inzichtelijk welke kosten de gemeente heeft aan beheer en onderhoud. Ze gelden voor 2019 tot en met 2023. Het college wil vooralsnog per jaar bekijken hoeveel geld voor welk beheerplan nodig is.

Voor 2019 gaat het om €2,2 miljoen voor noodzakelijke investeringen in wegen, €75.000,- voor noodzakelijke vervangingen van het openbaar groen en €170.000,- voor noodzakelijke vervangingen in het straatmeubilair. Daarnaast wil het college €45.000,- uittrekken om waar mogelijk meer groen bij de openbare wegen aan te brengen als buffer voor wateroverlast bij zware neerslag. De politieke partijen in de gemeenteraad moeten nog instemmen met de plannen en het beschikbaar stellen van de gelden.

Volgens wethouder Edo Kooiman moet er een flinke inhaalslag gemaakt worden. Verschillende wegen hebben een verbetering nodig, dat geldt met name voor 30-km wegen binnen de bebouwde kom. Bedoeling is dat er volgend jaar ook onderzoek komt naar de verbetering van de Nieuwlanderweg en de Postweg. De weg tussen Den Burg en De Cocksdorp is vrijwel aan het einde van zijn restlevensduur, waardoor onderhoud hard nodig is. Er wordt eerst onderzocht wat de mogelijkheden zijn. Er wordt onder meer bekeken of de nu vijf meter brede weg breder kan worden. Naar verwachting beginnen in 2020 de werkzaamheden.

Het tempo van uitvoering van de beheerplannen is volgens het college afhankelijk van het gemeentelijke huishoudboekje. Er zijn meer zaken waar geld aan besteed moet worden. Volgens wethouder Kooiman passen de kosten voor de beheerplannen binnen de gemeentelijke begroting. Het college wil nog met Staatsbosbeheer gaan praten over het in beheer en onderhoud nemen van hun wegen en fietspaden. Deze staan nu nog niet in de gemeentelijke beheerplannen.