Vijf ton extra voor Onderwijscentrum

Er is bijna vijf ton extra nodig voor de realisatie van het nieuwe Onderwijscentrum in Den Burg. De oplevering van het centrum is bovendien met een jaar uitgesteld naar 2020.

Het college vraagt de raad in september €485.000,- extra beschikbaar te stellen voor het centrum dat plaats moet bieden aan de Thijsseschool, De Fontein, de Jozefschool, de Kompasschool en Vrije School Stella Maris in Den Burg.

Volgens wethouder Sander van Knippennberg (onderwijs) zijn er twee oorzaken voor de kostenstijging. De daling van het aantal leerlingen gaat minder hard dan verwacht waardoor er meer ruimte voor het onderwijscentrum nodig is en er is extra geld nodig om de onderwijskundige kwaliteit in het nieuwe centrum op het gewenste niveau te krijgen.

Het Onderwijscentrum wordt gebouwd in het verlengde van de OSG, waarbij het achterste deel van het OSG-gebouw bij het nieuwe centrum wordt gevoegd. Aanvankelijk ging het om 1500 vierkante meter van het OSG-gebouw en dat wordt volgens Van Knippenberg nu 1700 vierkante meter. In totaal is er een oppervlakte van 4300 vierkante meter nodig voor het nieuwe centrum.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat het nieuwe schoolgebouw in de zomer van 2019 klaar zou zijn, maar dat wordt niet gehaald. Het vizier is nu gericht op de zomer van 2020, zodat de leerlingen van de basisscholen in Den Burg in het schooljaar 2020/2021 in het nieuwe onderwijscentrum kunnen zitten. Om tijd en geld te winnen, gaat de gemeente de bouw aanbesteden in bouwteamverband. Dat houdt in dat opdrachtgever, aannemer en adviseurs al zeer vroeg met elkaar om tafel gaan om gezamenlijk aan het ontwerp voor de nieuwbouw te werken. Volgens de wethouder moet dat voorkomen dat de basisscholen geld voor het onderwijs in stenen moeten stoppen.

De gevraagde extra €485.000,- kan volgens het college worden gedekt uit de gelden in de reserves voor het onderhoud van de huidige schoolgebouwen. Die locaties komen vrij zodra het nieuwe onderwijscentrum in gebruik is genomen. De vrijkomende locaties zijn daarna in beeld als inbreidlocaties voor woningen. Voor de locatie Thijsseschool is ook het nieuwe cultuurcentrum van Artex, de bibliotheek en Young 4 Ever in beeld.

De gemeenteraad had tot nu toe €6,1 miljoen voor het onderwijscentrum beschikbaar gesteld: €5,6 miljoen voor het gebouw zelf, €150.000,- om het gebouw 'bijna-energie-neutraal' te maken, €240.000,- voor de grondkosten en een voorfinanciering van €140.000,- aan het primair onderwijs voor het 'bijna-energie-neutraal' maken van het gebouw. Het nieuwe Onderwijscentrum is er niet alleen voor huisvesting van de leerlingen in Den Burg, maar ook voor ondersteuning aan de basisscholen in de buitendorpen. Bedoeling is dat zij op die manier ook in de toekomst open kunnen blijven.