Een hopperbusje op de Elemert in Den Burg.
Een hopperbusje op de Elemert in Den Burg. Archieffoto Texelse Courant

"Liever geen risico nemen als je aan de overkant moet zijn"

"Je kunt beter met eigen vervoer gaan", "Ga je de boot halen? Niemand weet het" en "Ik heb een andere oplossing gezocht om op tijd de boot te halen."

Het zijn een aantal reacties op de vraag van de Texelse Courant hoe de ervaringen met de Texelhopper de afgelopen weken zijn geweest. Sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling op 22 juli ging er veel mis. Connexxion zegde twee weken geleden verbeteringen toe zoals het combineren van rit-aanvragen voor de Texelhopperbusjes en een makkelijker gebruik van de app en de website van de Texelhopper.

Een aantal reageerders heeft de afgelopen weken inderdaad positieve ervaringen met de Texelhopper gehad, maar bij de meesten gaat de vlag nog niet uit. Een terugkerende opmerking is dat de Texelhopper teveel onzekerheid biedt om de boot te halen, waardoor liever uitgeweken wordt naar ander vervoer. "Als je een afspraak aan de overkant hebt, wordt er al gewaarschuwd dat je het risico niet moet nemen", schrijft Claudia de Jong. Andersom heerst er onduidelijkheid bij mensen die met de boot aankomen en op 't Horntje de bus denken te pakken. Het kan echter ook goed gaan. Chris Snijders beschrijft dat via de mobile app OV flex ritten makkelijk te boeken zijn. "Een 10-tal minuten voor vertrek ontvang ik een notificatie dat mijn chauffeur onderweg is. Precies op de aangegeven tijd rijdt een hopperbusje vervolgens voor. Voor een prijs van €1,98 brengt deze mij in gemiddeld 10 minuten naar mijn werk."

Martha de Wit uit Den Hoorn, afhankelijk van de Texelhopper, vertelt gemiddeld drie afspraken per week te missen. "Ik had de hopper daags tevoren gereserveerd. Ik zou om 9:00 uur worden opgehaald en dan om 10:30 uur op tijd klaar zijn voor mijn afspraak bij de fysio. Ik dacht: ik neem een hele ruime marge, dan komt het wel goed. Maar de hopper kwam helemaal niet opdagen. Afspraak gemist, mijn geld ben ik kwijt. Het is echt triest. Het gaat aan alle kanten mis. Dan rijden ze naar De Cocksdorp voor één passagier, terwijl dat helemaal niet nodig is. Dat reserveringssysteem maakt er een puinhoop van. Balen voor Bart de Vries en voor de chauffeurs die op hun kop krijgen."

Klachten over de Texelhopper kunnen worden ingediend bij www.ovloket.nl al heeft één van de reageerders daar kanttekeningen bij. "Dat is alleen een uitlaatklep zodat er niks aan problemen hoeft te worden gedaan en mensen toch opgelucht zijn omdat ze hun frustratie ergens neer hebben kunnen leggen."