Voor menig kamer in een studentenhuis moeten gegadigden eerst hospiteren. Een soort speedate met de bewoners om te kijken of het klikt.
Voor menig kamer in een studentenhuis moeten gegadigden eerst hospiteren. Een soort speedate met de bewoners om te kijken of het klikt. Foto: Internet

In het doolhof op zoek naar studentenkamer

Het studiejaar staat op punt te beginnen. Veel Texelse studenten gaan dan op kamers. Maar is het ook gelukt een kamer te vinden?

Het vinden van een kamer is voor menig student als een zoektocht door een doolhof. Het kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via een bemiddelaar, daar zijn er meerdere van op de markt. Grote speler is SSH Student Housing, met 19.000 kamers en woningen in Nederland. Toewijzing verloopt via een procedure. Het begint met inschrijving (kost €12,50). Veel kamers en woningen worden toegewezen op basis van inschrijfduur. Des te langer je staat ingeschreven bij de SSH, des te groter je kans. Eenmaal ingeschreven kun je reageren op het aanbod. Als je nummer hoog genoeg is, word je uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst. Voor kamers in Utrecht, Rotterdam, Zwolle en Amersfoort geldt dat de huidige bewoners van een studentenhuis inspraak hebben in wie de nieuwe bewoner wordt. Dit hospiteren is vergelijkbaar met een speeddate. De kamerzoekende student vertelt iets over zichzelf. De concurrentie is groot, niet zelden tientallen gegadigden voor een kamer, bij zulke gelegenheden worden naar verluidt zelfs cadeautjes meegebracht. De uitverkorene die door de ballotage komt, krijgt een huurcontract en de sleutel.

Zoektocht

Nienke Witte uit Oudeschild, eerstejaars student pedagogiek aan de Hogeschool Utrecht, startte dit voorjaar haar zoektocht naar een kamer in Amersfoort. Onder meer via zo'n studentenhuisvester. Zonder succes. Ook via-via lukt het niet. Na lang zoeken lukte het uiteindelijk nadat ze op Facebook een studentenpagina had gevonden waarop een kamer werd aangeboden.

Rikus Rommets, student Toerisme en Recreatie in Haarlem, kwam via zijn studerende eilandgenoot Wessel van Hengel aan een kamer. Zijn hospita had Wessel "opgedragen" om voor een tweede kamer die vrij kwam, een Texelse student te vinden. Texelse studenten staan bij haar in een goed blaadje, onder meer omdat die in het weekend in de regel weer naar huis gaan. Wessel kende Rikus via diens broer Willem, met wie Wessel voor het Tesselhuus een paar jaar geleden vanuit het Zuiden van Frankrijk naar Texel fietste.

Mazzel

Een maand of tweeëneenhalf geleden ging Timo Westdorp, aankomend student Dierengeneeskunde in Utrecht, met zijn ouders op zoek naar een kamer in Utrecht. Vader Hans: "Het werd in eerste instantie niets. We hebben geprobeerd een appartement te kopen, maar dan betaal je de hoofdprijs voor hokjes waarvan je zegt: nounou. Maar Timo heeft onwijze mazzel gehad dat hij toch een kamer heeft gevonden in Zeist. Hij had zich ingeschreven bij een bedrijf en werd uitgenodigd om te komen hospiteren bij een paar studentes. Timo was niet de enige, er waren er nog vijftig. Maar hij werd gekozen en heeft de kamer. Dat één van de twee studentes precies dezelfde opleiding volgt, zal hebben geholpen. De huur is ook nog betaalbaar, want je hoort jongens die €750,- voor een hokkie moeten betalen."

Facebook

Facebook is een belangrijk hulpmiddel bij het vinden van een kamer. Menigeen ziet een oproep voorbij komen. Ria Schuijt plaatste een oproep voor een kamer in Leiden voor haar nichtje. Navraag leert dat deze studente inmiddels een kamer heeft gevonden.

Maar het kan ook andersom, getuige dit bericht van Mirre Zegel: "Hoi wij zijn Nienke en Mirre en zijn per direct opzoek naar een leuke vrouwelijke huisgenoot! Onze voorkeur gaat uit naar een rustige en nette eerstejaars die ervan houdt om af en toe samen te eten, netflixen, en een drankje te doen."