Afbeelding
Foto: Job Schepers

@TXL

Texels ras

De Texelaar als schapenras is bij velen bekend. Ik wil het vandaag echter hebben over een ander soort Texelaar: de Texelse jongere. Wij Texelaars zijn het misschien gewend, maar ik denk dat de Texelse jongeren best bijzonder zijn. Als je een groepje Texelse jongeren ziet staan, zien ze er niet zo opvallend uit, maar hetgeen ik bijzonder vind zit hem meer in het gedrag. Er zijn meerdere dingen die de Texelaar bijzonder maakt, maar vandaag richt ik mij op één ding. Echte cijfers hierover ken ik niet, maar voor mijn gevoel werkt bijna elke Texelse jongere wel voor zijn of haar eigen centen.

Al vanaf jonge leeftijd beginnen jongeren met allemaal verschillende soorten werk. Voor mij begon het, net als bij veel andere Texelaars, met bollen pellen. Ik was toen een jaar of 13 en vond het, ondanks dat ik het werk zelf heel saai vond, best wel cool om tegen m´n ouders te kunnen zeggen dat ik "naar werk" ging. Na een paar weken werken in de schuur kreeg je dan een envelopje met geld, en dat ging er op een avond bij de kermis alweer voor de helft doorheen. Toch ben ik blij dat ik het heb gedaan. Nu werk ik alweer een paar jaar in de weekenden en vakanties in de keuken op het strand, sinds een paar maanden bij het nieuw geopende Beachclub Texel (voormalig paal 19,5).

Ik ben blij dat mijn ouders me zo gestimuleerd hebben vroeg te gaan werken, omdat je zo op verschillende vlakken veel ervaring opdoet. Van ervaring op de werkvloer tot omgaan met je zelf verdiende geld, allemaal vrij nuttige dingen om te leren. Ik weet niet of het specifiek iets Texels is dat jongeren zo vroeg gaan werken. Toch heb ik het gevoel dat het op Texel veel meer speelt dan aan de overkant. Hier word je zo ongeveer raar aangekeken als je als 16-jarige nog nooit een bijbaantje hebt gehad. Natuurlijk moet je als jongere nog genoeg tijd over hebben om leuke dingen te doen, maar ik denk dat het helemaal niet slecht is dat Texelse jongeren zulke harde werkers zijn.

Jeffrey Eelman