Achter de schermen

Reünie

"Kijk, daar heb je Marco", wees mijn zus Praveeta zaterdag op Strenderpop tijdens het optreden van YouGoGirl op de man achter het drumstel. Marco is Marco Helbers. Mijn zus wist niet dat hij drumt. Ze kent hem namelijk van Mantje. Marco werkt daar als podoloog en helpt klanten met voet- en houdingsproblemen bij het uitzoeken van de juiste schoenen, inlegzooltjes en wat al niet meer.

Hij doet dat blijkbaar nogal goed, want Praveeta laat zich door hem adviseren, evenals mijn andere zus Ans en ook hun mannen laten zich zo ongeveer al hun schoenen door Marco aanmeten. Dat vind ik best bijzonder, want ze wonen allemaal in Amsterdam, waar je héél veel schoenenzaken hebt. Maar als ze op Texel zijn, gaan ze naar Mantje om bij Marco hun schoenen te kopen. En ook andere kleding trouwens.

Maar dat terzijde. Mijn zussen waren dus op Strenderpop, want hun jongste broertje speelde daar ook. En als je dan toch op Texel bent. dan kun je net zo goed even kijken. Ze waren er op tijd en wilden mij vooraf even moed in praten. "Waar ben je?", appte Ans, want het was druk op het terrein. Bij de bar natuurlijk, moed in drinken (smiley)...

Praveeta, al een hele poos van het eiland, was nog nooit op Strenderpop geweest. Ze wist niet zo goed wat ze er van mocht verwachten. Maar raakte al snel aan de praat met een oude kennis, haalde herinneringen aan vroeger op en vond het er bar gezellig.

Strenderpop is een soort reünie. Voor mij werd het zelfs een familiereünie. Want al spelend ontwaarde ik ook mijn oudste broer voor het podium, druk fotograferend. Jan is, net als mijn zussen, ook al heel lang van het eiland.

Ik zag hem later druk pratend met zijn voormalige klasgenoten van de HBS. Ze hadden het naar hun zin en zo te zien smaakten de flesjes bier goed. Ze houden de contacten warm, hun klas heeft op Immetjeshoeve al menigmaal een reünie gehouden. Er zit er weer eentje aan te komen, zo vertelde Jan. Daar is reden toe, volgend jaar is het vijftig jaar geleden dat ze examen hebben gedaan.

Afijn, gezelligheid kent geen tijd. Ook zaterdag niet. Als muzikant sta je even later weer gezellig te kletsen tussen het publiek. Ook Marco. "Zó leuk, hij herkende me zelfs", vertelde mijn zus enthousiast.

Gerard Timmerman