Bram Bast van De Nieuwe Kaartenmakers met winnaar Henk van Leeuwen.
Bram Bast van De Nieuwe Kaartenmakers met winnaar Henk van Leeuwen. Foto: Gerard Timmerman

Winnaar verguld met landkaart

Henk van Leeuwen uit Den Hoorn is winnaar geworden van de houten landkaart van Texel, gemaakt door De Nieuwe Kaartenmakers.

Van Leeuwen was één van de acht inzenders met het goede antwoord op de vraag wat het diepste punt is tussen Texel en Den Helder. Het betreft De Helsdeur nabij Den Helder en het is daar momenteel circa 46 meter diep.

"Hij is prachtig. Ik ben hier verguld mee", zei Van Leeuwen toen Bram Bast van De Nieuwe Kaartenmakers zondag de kaart thuis kwam bezorgen." De uitgesneden houten kaart die opgebouwd uit drie lagen, gesigneerd door de makers en in beperkte oplage is uitgebracht, biedt een bijzondere kijk op Texel.

In de kaarten die dit bedrijf maakt zijn diepteverschillen verwerkt die je normaal van bovenaf niet ziet. Ze zijn opgebouwd uit verschillende lagen. Het aantal verschilt per soort kaart en loopt uiteen van een tot negen lagen.

Bij het maken wordt gebruik gemaakt van bathymetrische kaarten. Deze worden met de hand op de computer ingetekend. Daarna worden de platen in de juiste kleur geverfd en wordt met behulp van een lasersnijder elke laag nauwkeurig uitgesneden. Volgende stap is dat de op maat gesneden delen handmatig op hun plaats worden geplakt en vervolgens samen worden geperst met een handmatige pers.

De dieptekaarten van Texel en het gebied eromheen hebben een grootte van 1,20 bij 0,60 meter. Ze worden gemaakt in beperkte oplage. Extra complicatie is dat de diepte van de zeebodem aan verandering onderhevig is. Om de paar maanden begint het creatieve proces opnieuw, steeds met de actuele dieptes.

Afbeelding