Drie recreatiewoningen tijdelijk aan hun bestemming onttrokken

Krapte op de Texelse huizenmarkt en dringende behoefte aan woonruimte is de reden dat het college van b en w meewerkt aan het tijdelijk permanent bewonen van drie recreatieve appartementen.

De drie aanvragen hebben betrekking op Nieuwlanderweg 84, 86 en 88. Deze hebben een recreatieve bestemming en mogen uitsluitend recreatief gebruikt worden. Verzoekers hebben volgens de gemeente aannemelijk gemaakt dat er voldoende reden zijn waarom zij tijdelijk hier willen wonen. Welke reden wordt niet genoemd, maar werk ligt het meest voor de hand. "Het vinden van geschikte woonruimte is moeilijk en dat is ook bekend."

Op het perceel zijn vier recreatieve eenheden. Het college vindt het niet gewenst dat deze recreatieve eenheden blijvend worden gebruikt voor permanente bewoning. "Dan zou dat immers de hoofdfunctie op dit perceel wonen worden. Er is hier echter sprake van situaties waarin er een dringende behoefte is aan woonruimte en er voor betrokkenen niet direct een andere oplossing voorhanden is." Het college verleent een persoonsgebonden omgevingsvergunning voor de duur van drie jaar. Daarbij in overweging genomen dat het hier gaat om een kleinschalig recreatief bedrijf dat geschikt is voor tijdelijke huisvesting voor permanente bewoning.

Het verlenen van zo'n vergunning is niet nieuw, bijzonder is wel dat er hier drie tegelijk worden afgegeven. De gemeente wordt vaker benaderd met de vraag voor permante huisvesting in recreatiehuizen. Het college weegt elk verzoek afzonderlijk af, recreatiewoningen aan hun bestemming onttrekken heeft immers ook effecten. B en w zien dit niet als dé oplossing voor huisvestingstekort. "Tegelijkertijd wordt het probleem op de woningmarkt aangepakt. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van woonwijk De Tuunen."