Radio Texel niet eens met gemeente

Het conflict tussen Radio Texel en de gemeente over de huurprijs van het stukje grond aan het Wezenland waar de zendmast van de lokale omroep staat, is de wereld nog niet uit.

De gemeente, eigenaar van de grond, is bereid Radio Texel toestemming te geven zendapparatuur van KPN in de mast te plaatsen, maar blijft daarbij een verhoging van de pachtprijs hanteren waar de radio al een jaar tegen aan het protesteren is. Dat blijkt uit een brief die de radio begin augustus van de gemeente heeft ontvangen. De pachtprijs voor de grond is nu €54,- per jaar en het college wil dat verhogen naar €2400,- per jaar als Radio Texel inkomsten ontvangt van KPN voor het plaatsen van de zendapparatuur. KPN is bereid daar €3500,- per jaar voor te betalen aan de radio.

Het bestuur van Radio Texel heeft deze week protest aangetekend tegen de brief die het college begin augustus heeft verstuurd. Volgens voorzitter Aad van Gils is de discussie terug bij af nu het college opnieuw uitgaat van een nieuwe huurprijs van €2400,- voor het stukje snippergroen aan het Wezenland. Hij is het er helemaal niet mee eens dat het college in de brief als voorwaarde stelt dat de lokale omroep vooraf schriftelijk akkoord geeft op de huuraanpassing naar €2400,- als dat het resultaat zal zijn van een debat dat later dit jaar nog in de gemeenteraad gevoerd moet worden.

Volgens de brief van het college moet die instemming zekerheid geven aan KPN over de continuïteit in het gebruik van de zendmast. Volgens voorzitter Van Gils is het vooraf instemmen met een huurprijs van €2400,- ongepast en is het beïnvloeding van het democratisch proces en de raad. Volgens de radio is de beoogde forse verhoging van de huurprijs voor de gepachte grond niet correct, omdat er geen extra dienstverlening van de gemeente tegenover staat. Het ontneemt volgens de radio ook de mogelijkheid van de omroep om 40 procent van de exploitatie zelf te regelen. In de ogen van de radio valt de €3500,- die KPN wil betalen onder het verwerven van die 40 procent. Het andere deel van de inkomsten bestaat uit donaties, reclame-inkomsten en de subsidie die gemeenten aan lokale omroepen moeten verstrekken.

De kwestie over uitgifte van grond aan niet-commerciële instellingen is in het algemeen van belang voor het eiland omdat de vraag wordt opgeworpen in hoeverre de gemeente veranderingen in huurprijzen kan doorvoeren wanneer niet-commerciële instellingen, die grond pachten van de gemeente met nieuwe huurinkomsten te maken krijgen. Het college hanteert de beleidslijn van de gemeente om marktconform te werken. Dat houdt in dat veranderend grondgebruik een herziening van de huurovereenkomst rechtvaardigt indien verhuur aan derden extra inkomsten oplevert. Radio Texel is de eerste waar dat in de praktijk wordt toegepast. Bedoeling is dat de raad in september dan wel oktober een discussie over het vraagstuk voert om 'de klokken gelijk te zetten' zoals het in een in juli aangenomen motie van de PvdA is verwoord.