Oplettende Texelaars vangen winkeldief

Een paar oplettende Texelaars hebben woensdagochtend in Den Burg gezamenlijk een winkeldief gevangen. De 30-jarige man uit Utrecht wordt ervan verdacht de afgelopen dagen bij diverse winkels spullen gestolen te hebben.

Er waren beelden van de man rondgegaan op de social media en die waren ook gezien door Noppie Kager. Vanuit zijn werk in de beveiliging is hij gewend gezichten te onthouden en zo zag hij woensdagochtend op de Groeneplaats in Den Burg opeens de verdachte man met zijn gezin voorbij wandelen. Noppie besloot nog even bij winkelier Eric Venneker te controleren of het inderdaad de juiste was, maar op dat moment werd duidelijk dat de man vermoedelijk opnieuw iets bij een winkel had meegenomen zonder te betalen.

Noppie kwam daarop meteen in actie en ging de man, die net om de hoek was verdwenen richting Parkstraat, achterna. In de Warmoesstraat wist hij hem staande te houden, maar even later gingen de man en zijn gezin er weer vandoor. Dat gebeurde toen Noppie de aandacht even bij de telefoon had om de politie te bellen. Met behulp van een fiets van de heer Wanei ging Noppie vervolgens opnieuw achter de verdachte aan.

Intussen was ook Eric Venneker erbij gekomen, waarna de achtervolging op de Keesomlaan nabij de Ada van Hollandstraat tot stilstand kwam. De verdachte werd daar aan de praat gehouden, totdat de gealarmeerde politie er was en de verdachte kon aanhouden. Dat gebeurde met instemming van een officier van justitie aan de overkant. Op basis van zijn ervaring in de beveiliging besloot Noppie de verdachte niet aan te raken, maar bleef hij wel dicht bij hem in de buurt om te voorkomen dat de verdachte er nog een keer vandoor zou gaan. Er waren intussen ook andere gedupeerde ondernemers bij gekomen in afwachting van de politie.

De partner en kinderen van de man waren eveneens aanwezig bij de aanhouding. De Utrechter wordt verdacht van diverse winkeldiefstallen in Den Burg. Er waren de afgelopen dagen meerdere aangiftes gedaan. Tijdens de aanhouding werden spullen aangetroffen die hij eerder ontvreemd had. Noppie kreeg de afgelopen dagen veel complimenten voor zijn doortastende optreden. Volgens hem was het een kwestie van het doen van zijn burgerplicht. Bij de gedupeerde ondernemers in Den Burg gaf het rust dat de man was aangehouden.

Op de social media was weinig begrip voor de acties van de verdachte en met name omdat zijn kinderen erbij waren en de achtervolging meemaakten. Ook werd de kracht van de social media, aangewend om de man op te sporen, geprezen. Aan de andere kant was er enig medelijden over het gedrag van de man. De Utrechter was een aantal dagen met zijn gezin te gast op het eiland. Het is nu aan politie en justitie om nader onderzoek te doen naar de kwestie en zich te buigen over een eventuele boete dan wel strafeis.