Wangle III
Wangle III

Oorzaak ramp nooit opgehelderd

Wat is er op 19 augustus 1950 precies gebeurd met de Wangle III en haar bemanning? Een vraag waarop 68 jaar later het antwoord nog niet is gevonden.

Wel volop speculaties over de oorzaak. Dat het schip werd overvallen door slecht weer, overvaren of zelfs op een mijn was gelopen. Maar diepgaand onderzoek ten spijt, is dit mysterie nooit opgehelderd.

Was het onervarenheid? Daar lijkt het niet op. "Ze hadden de avontuurlijke geest die het kenmerk is van de beweging, maar zij waren niet onverstandig. Ze waren een getrainde bemanning onder een ervaren kapitein en alle mogelijke voorzorgen (er waren onder meer reddingmiddelen aan boord) waren genomen om ongelukken te voorkomen", tekenen de schrijvers van Het Kompas op uit de News Chronicle. Er was destijds veel aandacht voor in de media. Over het algemeen was de samenwerking goed, alleen de Daily Express probeerde de schuld in de schoenen van Scouting te schuiven en publiceerde een verzonnen verhaal.

De Wangle III werd nooit teruggevonden. Het naambord wel. Het spoelde in het voorjaar van 1951 aan op het strand tussen paal 18 en 20 en werd gevonden door Pieter Smit en zijn zoon Gerrit. Het bord belandde in Engeland en kon bij een brand in het clubgebouw van de 1st Mortlake Seascouts in 1965 maar net worden gered. Tijdens een bezoek aan Texel werd het overgedragen aan Scouting Texel.