Drukte in het centrum van Den Helder.
Drukte in het centrum van Den Helder. Foto: Wilma Slont

Regio wil oplossing voor drukte in Den Helder

TESO, gemeenten Texel en Den Helder, Koninklijke Marine en diverse ondernemersverenigingen in Den Helder en op Texel hebben de handen ineen geslagen om de verkeersproblemen op de N250 in Den Helder structureel op te lossen.

De partijen hebben gezamenlijk het 'Manifest N250' opgesteld dat maandag 17 september wordt aangeboden aan Statenleden van de provincie Noord-Holland. De N250 is de zeven kilometer lange weg vanaf De Kooy tot en met de veerhaven in Den Helder. De weg is eigendom van de provincie. Er wordt al jaren gesproken over mogelijke oplossingen voor de verkeersproblemen op dit traject.

In het Manifest N250 staat volgens de betrokken partijen een oplossingsrichting die door alle ondertekenaars van het manifest wordt gesteund. Een toelichting volgt op 17 september bij de aanbieding van het stuk aan de Statencommissie Mobiliteit en Financiƫn. Het document is gericht op de lange termijn met het doel eindelijk definitieve oplossingen voor de problemen te hebben.

Aan aandacht voor de verkeersproblemen in Den Helder is geen tekort. De N250 is als knelpunt beschreven in het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur 2017-2021 van de provincie Noord-Holland, het regionaal samenwerkingsverband De Kop Werkt is ermee bezig en de doorstroming in Den Helder wordt benoemd in de coalitieprogramma's van Texel en Den Helder.

In het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur, dat eind 2016 door Provinciale Staten van Noord-Holland werd goedgekeurd, wordt gesproken over een integrale gebiedsgerichte studie om de bereikbaarheid naar, van en door Den Helder in kaart te brengen. Die wordt uitgevoerd en daarbij wordt volgens de provincie gekeken naar maatregelen op de korte termijn (waaronder het aanbrengen van slimme verkeerslichten die uit zichzelf inspelen op de drukte in Den Helder om het verkeer beter door te laten stromen) en naar maatregelen op de lange termijn. Dat behelst volgens de provincie onder meer de aanleg en het opwaarderen van nieuwe infra. "Naast bereikbaarheid spelen hierbij ook veiligheid en leefbaarheid een belangrijke rol."

Volgens de provincie is een aantal maatregelen voor de korte termijn (waaronder de slimme verkeerslichten) inmiddels nader uitgewerkt. Daarover volgt naar verwachting later dit jaar besluitvorming binnen De Kop Werkt. Aan de studie voor maatregelen op de lange termijn wordt nog gewerkt. Oplevering daarvan en besluitvorming worden bij de provincie in het eerste kwartaal van 2019 verwacht.

Wat de beoogde slimme verkeersinstallaties betreft, is de hoop van de regio gericht op de provincie. De huidige installaties langs de N250 moeten op termijn vervangen worden en de hoop van de regio is dat de provincie dat combineert met de slimme verkeerslichten. Het slimme houdt in dat de installaties op basis van de signalen van mobiele telefoons in de omgeving weten hoeveel auto's er onderweg zijn. Op basis van die informatie kan het systeem achter een 'slim verkeerslicht' besluiten om een verkeerslicht nog wat langer op groen te laten staan.

Uit onderzoek dat gepaard ging met de slimme installaties bleek volgens wethouder Hennie Huisman eerder dat ongeveer tien procent van de drukte in Den Helder aan het verkeer van en naar Texel toe te schrijven is. De bedrijvigheid rond de havens in Den Helder en de Koninklijke Marine spelen eveneens mee in de drukte. De hoop van de partijen die meedoen aan het Manifest N250 is dat het voor de toekomst allemaal goed opgelost kan worden.