1995: Nabestaanden luisteren bij het graf naar een gedicht, voorgelezen door Carlo Bakker.
1995: Nabestaanden luisteren bij het graf naar een gedicht, voorgelezen door Carlo Bakker. Foto: Archief Texelse Courant

"White Thanks" uit dankbaarheid

Scouting Texel heeft altijd een sterke band gevoeld met de omgekomen Engelse zeeverkenners die op Texel begraven liggen.

Op 19 augustus 1951, een jaar na de ramp, plaatsen Texelse scouts, toen nog drie groepen (De Zwalkers, Sint Jeroengroep en De Trekvogels) een monument ter nagedachtenis. Een sterke betrokkenheid, ook bij Nick Slijderink, die meer dan dertig jaar als leider betrokken was bij Scouting Texel. Hij verzamelde veel informatie over de geschiedenis van de Wangle III. En zorgde ervoor dat nieuwe leden van de Texelse groep het verhaal leerden kennen. Ook legde hij contact met nabestaanden in Engeland. Dit leidde in 1995 - 45 jaar na dato - tot een familiebijeenkomst op het eiland. Slijderink vertelde bij deze gelegenheid dat Scouting Texel de Engelse zeeverkenners heeft "geadopteerd" en dat ze als leden van de eigen groep worden beschouwd. Het graf ligt op steenworp afstand van het Scoutingebouw. Uit dankbaarheid werd Scouting Texel bij de herdenking door Scouting Engeland in 1995 onderscheiden met de zilveren "White Thanks" en in 2009 met een "Award". In 2005 woonde Texelse scouts in Engeland de onthulling van een een plaquette bij.