Beeld van de uitvaartdienst van de seascouts in de doopsgezinde kerk.
Beeld van de uitvaartdienst van de seascouts in de doopsgezinde kerk. Foto: Archief Texelse Courant

Zeeverkenners liggen begraven op Texel

"Dutch Pay Tribute to Wangle III crew", kopte de Engelse krant The Herald, in een paginagroot verslag over de indrukwekkende uitvaartplechtigheid op woensdag 15 november 1950 in de doopsgezinde kerk in Den Burg.

Onder grote belangstelling werden de lichamen van zes Engelse zeeverkenners die waren omgekomen bij de oversteek van het Kanaal op de Algemene Begraafplaats ter aarde besteld. De dienst werd verzord door de Anglicaanse dominee R.S. Dye, predikant van de Brits bezettingsmacht in Duitsland. Aanwezig ook majoor Majoor Milsom, die een belangrijke rol had gespeeld in de organisatie rond het overbrengen van de vier elders aangespoelde lichamen naar Nederland. Ze werden met veerboot de Dokter Wagemaker naar Texel gebracht, de vlag aan boord hing half stok.

Er waren groepen zeeverkenners uit 's Hertogenbosch en leden van padvindersgroepen uit Den Helder en van Texel. Het lokale gemeentebestuur was aanwezig en veel betrokken Texelaars. Vanuit Engeland konden slechts drie mensen naar de begrafenis komen: A.C.C. Freeman, secretaris-generaal van Scouting Engeland en D.M. Matheson als vertegenwoordiger van de 1st Mortlake Sea Scouts. Frederick White, vader van één van de omgekomen seascouts, was als enige familielid aanwezig. Andere familieleden konden in deze naoorlogse jaren waarin de middelen beperkt waren de reis niet betalen.

De Texelse Courant deed er uitgebreid verslag van. "(…)terwijl de zon de herfstbladeren in gouden gloed zette op deze schone herfstdag, werden onder het gebeier van de klok van de gemeentetoren van Den Burg de stoffelijke resten van de zes Engelse Zeeverkenners (…) aan de schoot der aarde toevertrouwd." Indrukwekkend ook de stoet naar de begraafplaats, waarbij Texelse scouts aan de rand van de begraafplaats een erehaag vormden. Daarna werden de kisten die met de Engelse vlag bedekt waren neergelaten.