Pip Barnard en Joyce Pool deden onderzoek naar het drama met de Wangle III.
Pip Barnard en Joyce Pool deden onderzoek naar het drama met de Wangle III. Foto: Gerard Timmerman

Ken je verhaal van de seascouts?

"Ken je het verhaal van de seascouts?" Met die vraag meldde Annemarie Witte van Scouting Texel zich bij schrijfster Joyce Pool.

Dat was in 2013. Joyce, docent maatschappijleer en schrijver van meerdere jeugdboeken, kende het verhaal niet. Zoals zoveel anderen. Als een vergeten voetnoot in de geschiedenis. Wel eentje die Texel verbindt met het Engelse plaatsje Mortlake, de thuisbasis van de omgekomen seascouts, van wie er zes op Texel begraven liggen.

Joyce en Pip werden direct gegrepen door de tragiek van het verhaal van de tien zeeverkenners die omkwamen tijdens een noodlottige oversteek over Het Kanaal. Ze deden uitgebreid onderzoek, dat hen naar Londen, Calais, Sylt, Amrum, Dover en Terschelling bracht. Ze ontmoetten familieleden van de omgekomen bemanningsleden en andere betrokkenen. In geuren en kleuren vertellen ze over ontmoetingen met vertegenwoordigers van onder meer Scouting in Engeland. "Toen we vertelden waarvoor we kwamen, kregen we alle medewerking. Het drama maakt daar nog steeds grote indruk." De Texelaars doken diep in de archieven, waarbij ze onder meer het volledige Scotland Yarddossier vonden over de verdwijning van de Wangle III. Ze brachten ze een schat aan informatie boven water.

Het onderzoek nam veel meer tijd in beslag dan vooraf gedacht, ook doordat er zoveel aan het licht kwam. Maar vijf jaar verder is de klus geklaard, deze week verscheen het boek "Het Kompas", van kaft tot kaft 215 bladzijden.

Eigenlijk twee boeken in één. Het eerste vertelt het spannende en aangrijpende verhaal vanuit het perspectief van de achterblijvers. Hoofdpersoon is Davey, de knul die ontsnapt aan de ramp doordat hij kort voor vertrek ziek wordt. Zijn beste vriend vaart wel mee. Als Davey enkele dagen na vertrek naar het strand gaat om de Wangle III en zijn bemanning te verwelkomen, wacht hem een onaangename verrassing.

In het tweede deel nemen ze de lezer mee op hun zoektocht naar de geschiedenis van de Wangle III, de walvissloep waarmee de tien zeeverkenners de fatale oversteek maakten. Dit deel is uitgebreid gedocumenteerd, rijk geïllustreerd met foto's, documenten en krantenknipsels. Het Kompas is geschikt voor lezers vanaf twaalf jaar en kost €15,95.