Jan Sieme Dros, Ben Haak, Ben Bakker en Rob Kooiman van The Seniors spelen rock'n'roll uit de jaren '50 en '60.
Jan Sieme Dros, Ben Haak, Ben Bakker en Rob Kooiman van The Seniors spelen rock'n'roll uit de jaren '50 en '60. Foto: René Pop

Rock'n'roll herleeft bij The Seniors

Jerry Lee Lewis, Eddie Cochran, Johhny Cash, Cliff Richard en andere legendes uit de rock'n'roll-historie. Hun muziek komt voorbij tijdens het optreden van The Seniors, komende zaterdag de afsluiter op Strenderpop.

De band waarin Rob Kooiman (gitaar en zang), Ben Bakker (bas)gitaar en zang), Ben Haak (drums) en Jan Sieme Dros (toetsen, bas en zang) elkaar na vele jaren weer hebben gevonden. Stuk voor stuk muzikanten die begonnen in schoolbandjes en vele sporen in de lokale muziekscène hebben achtergelaten. Haak en Dros onder meer in de roemruchte Klapband, de feestband die tientallen jaren geleden menig zaal, van Texel tot Lutjebroek, op en neer liet deinen. Maar ze speelden ook in allerlei andere samenstellingen.

The Legends

Velen herinneren zich ook de Shakin' Legends, de rock'n'roll-band waarin Kooiman en Bakker vele jaren speelden. Niet alleen op Texel, zo traden "The Legends" op in allerlei zalen aan de overkant, tot en met Carré aan toe. Met covers van Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, The Kinks, Elvis en anderen maakte de band zich razend populair. Met het kenmerkende rockgeluid van Kooiman, door een fan omschreven als de "Texelse Eddie Cochran", ook vast gezicht op Texelpop. Bakker, Kooiman, Haak en Dros rockten nadien met z'n vieren onder de naam "Bal Na" op menig feest gezellig verder.

Een jaar of vijftien geleden maakte reuma aan zijn linker (speel)hand Kooiman het spelen onmogelijk. Sindsdien zagen we hem niet meer op het podium. Tot komende zaterdag dus, wanneer deze Texelse rocker, samen met zijn drie muziekvrienden zijn comeback maakt.

Rentree

Aan deze muzikale rentree is een medisch wonder voorafgegaan. Kooiman vertelt hoe hij zijn aandoening eens besprak met de Texelse dermatoloog. Die zei: 'Je slikt de verkeerde medicijnen." Nieuwe medicijnen sloegen goed aan. Kooiman steekt zijn linkerhand omhoog en demonstreert hoe hij die ooit stramme hand weer soepel kan bewegen. Hij pakte zijn gitaar weer en het resultaat stemde hem niet ontevreden. Wat telefoontjes links en rechts en Rob, Ben&Ben en Jan Sieme zaten weer bij elkaar. En vatten het snode plan op zich in te schrijven voor Strenderpop.

Rob: "We zaten wel bij elkaar, maar veel meer dan een beetje ouwehoeren deden we niet." Genoeg te bepraten, anekdotes over concerten tijdens feesten, zelfs een optreden dat wegens geluidsoverlast door de politie werd stilgelegd, komen voorbij.

Er viel een stilte toen Biem (Vlaming, van Strenderpop) belde. Of we de afsluiter wilde zijn." Daar zeg je geen nee tegen. "Nu moesten we serieus aan de bak." Zo raakte The Seniors in een stroomversnelling. Kooiman richtte zijn zolder aan de Schoonoordsingel in als oefenruimte. Apparatuur werd uit het stof gehaald, versterkers, drumstel, keyboard en wat al niet meer naar boven gezeuld. Natuurlijk gitaren, niet de eerste de beste. Een Fender Jazzmaster, Stratocaster en een Rickenbacker uit de jaren zestig, om er een paar te noemen. Met een bijbehorende buizenversterker om het ultieme geluid uit de gitaar te krijgen. Het behoeft geen betoog: dit viertal wil het laten klinken zoals rock'n'roll hoort te zijn.

Ouwe meuk

Nummers werden beluisterd, setlijsten werden gescheven en weer aangepast. Rock'n'roll uit de jaren '50 en '60. Met een knipoog: "Ouwe meuk." Er is de afgelopen weken hard gerepeteerd. Het resultaat van de repetitie die ze net achter de rug hebben stemt tot tevredenheid. "In het begin was het nog een beetje los zand, maar nu merk je dat alles op z'n plek valt. Het gaat iets anders dan vroeger. Ben (Bakker)en ik speelden vroeger met drums en gitaren, Jan Sieme (Dros) en Ben (Haak) toetsen en drums. Nu spelen we samen, dat werkt anders. Je kunt niet allemaal tegelijk voluit spelen, dat klinkt niet. We geven elkaar de ruimte en zo kan ik me wat meer op de leadzang richten."

Gerijpt, met samen een schat aan muzikale ervaring, Maar ook jongensachtige branie. "Zo'n eerste optreden blijft spannend."

Strenderpop begint om 13:00 uur, het optreden van The Seniors om 20:15 uur.