De hulpdiensten liggen bij de Maatje Johanna.
De hulpdiensten liggen bij de Maatje Johanna. Foto: Inter Visual Studio // Leon Verra

Brand in machinekamer vlak voor haven Oudeschild

De Texelse brandweer en KNRM hebben dinsdagmiddag gezamenlijk een tweemaster voor de kust van Oudeschild uit de problemen geholpen. Er was brand uitgebroken in de machinekamer van de 22 meter lange Maatje Johanna en er moest snel worden gehandeld. De Cornelis Dito van de KNRM in Oudeschild bracht een aantal medewerkers van de brandweer naar de Maatje Johanna, waarna zij - voorzien van ademlucht - de brand in de machinekamer te lijf gingen.

De brandweer maakte daarvoor gebruik van de pompen van de Joke Dijkstra, de reddingboot uit Den Helder die eveneens was gealarmeerd. De Joke Dijkstra haalde ook twee personen en een hond van boord. De schipper bleef aanwezig op de Maatje Johanna. Hij was zo alert geweest meteen het luik van de machinekamer te sluiten, toen hij de brand ontdekte, om de toevoer van zuurstof af te snijden.

Nadat de brand aan boord onder controle was, werd de Maatje Johanna volgens de veiligheidsregio Noord-Holland Noord naar de haven van Oudeschild gesleept, zodat de brand vanaf de kade verder kon worden afgeblust.