Afbeelding

Schade door droogte varieert per perceel

In hoeverre het in 1976 droger was dan dit jaar is lastig te achterhalen. Maar dat momenteel in landbouw, natuur en in tuinen sprake is van ernstige droogteschade, is overduidelijk.

Jan Koolhof, toen al landbouwvoorlichter op Texel en nu ook nog veel langs de weg: "De situatie in de rundveehouderij lijkt nu gunstiger. In het voorjaar hadden we het geluk dat er al vrij veel gras was gegroeid en er één à twee goede snee gras konden worden geoogst. Natuurlijk moet er nu wel bijgevoerd worden en dat gaat ten koste van de wintervoorraden. Maar door het inzaaien van voergewassen als Westerwolds raaigras en bladramanas kan straks nog wat extra voer worden geoogst. Het grootste probleem ligt dit jaar volgens mij in de aardappels. Daar staan er nu vele meer van dan in 1976, ook chipsaardappelen. Je ziet percelen die nu al helemaal zijn afgestorven. Maar op andere stukken heb je kans dat als er een bui valt, ze nog bijgroeien. De kans bestaat ook dat de knollen door het vocht gaan kiemen en worden leeggezogen. Dan worden ze glazig. De knollen zijn zeker een maat kleiner. De handel speelt daar al op in. Anders moeten de aardappels minimaal 40 mm zijn, nu 35. Poters blijven ook te klein, maar het verschilt per ras en perceel. Het tijdstip van planten en structuurschade zie je terug. Van het voorjaar hebben we nog vrij veel regen gehad. Wellicht is het land onder te natte omstandigheden bewerkt. Dat zie je ook bij andere gewassen terug. In verschillende percelen suikerbieten, maïs en graan. Door structuurschade kunnen de wortels niet bij het grondwater komen.

In het graan zijn de opbrengsten heel verschillend. Percelen met mager korrels, niet volgroeid. Maar ik hoor ook opbrengsten zomergerst van zes tot acht ton per hectare, wat helemaal niet verkeerd is. Ook hier is de oogst erg afhankelijk van de conditie van de grond. Na 1976 is er gigantisch veel aan diepspitten gedaan. Daardoor kon de beworteling dieper de grond in. Suikerbieten, die overdag het blad laten hangen, kunnen voor een deel wel terugkomen. Bieten hebben een sterk wortelstelsel."