Bloemen voor winnaars, Petruska en Dorinde Timmer.
Bloemen voor winnaars, Petruska en Dorinde Timmer. Foto: Willem Sangers

Dagwinst De Groot en Visser, eindwinst Petruska en Dorinde Timmer

Het Texels kampioenschap ringsteken zit er op. Lysanne de Groot en Lillian Visser wonnen de slotwedstrijd in Den Burg, de winst in het kampioenschap ging naar Petruska Timmer en haar dochter Dorinde.

Het aantal deelnemers nam de afgelopen jaren wat af en het kampioenschap werd gereduceerd tot drie wedstrijden. Dit jaar werd er gestreden in De Koog, Den Hoorn en woensdagavond viel de beslissing in Den Burg. Het folklorespektakel kan in omvang geslonken zijn, het maakt het geheel niet minder leuk om naar te kijken. Paarden en pony's in alle soorten en maten en hetzelfde geldt vanzelfsprekend voor de rijtuigen. Bovendien zijn de mensen op de aanspanningen een lust voor het oog. Er wordt niet te licht gedacht over de kledij voor het ringsteken. Traditiegetrouw komt de meest chique, bij het evenement passende kleding uit de kast.

Het beloofde bij aanvang van de finalewedstrijd een spannende wedstrijd te worden. De deelnemers die streden om het kampioenschap - er waren ook combinaties die niet alle wedstrijden konden meedoen en zodoende geen kans maakten op de titel - zaten nog dicht bij elkaar. Petruska en Dorinde gingen aan kop met 17 punten, gevolgd door Manon en Marit Visser met vijftien punten en Lysanne de Groot en Lillian Visser met 13 punten. Zij maakten zodoende alle drie nog kans op de titel, terwijl De Groot en Visser ook nog moesten uitkijken dat ze niet van het podium afgestoten werden.

Ondanks dat zowel de aanspanning van De Groot en Visser in Den Burg hoger eindigde dan Timmer, ging de eindwinst naar laatstgenoemde combinatie. Dit heeft alles te maken met de prominenten- en de publieksronde. Deze punten tellen mee voor de dagprijs, maar niet voor het totale kampioenschap. Lysanne de Groot en Lillian Visser werden in Den Burg eerste, Manon en Marit Visser tweede en brons was er voor Cees Bakker en Hanna van der Zwaag.

De publieksprijs ging naar Petruska en Dorinde Timmer, die zodoende een kroon op hun kampioenschap zetten. De dagprijs was ook zeker toegekomen aan Cindy de Ridder en haar 6-jarige nichtje Liza-Fien Schaatsenberg die de harten van het publiek stalen. Met een speciale magnetische stok werden de ringen lager gehangen, zodat Liza-Fien er goed bij kon. Het publiek applaudisseerde al wanneer de dames in de buurt van een ring kwamen. Het is goed om te zien dat er jonge aanwas bijkomt, ringsteken lijkt op Texel zeker een toekomst te hebben.