Achter de schermen

Andere wereld

Een van de vele voordelen van het edele vak van verslaggever: je mag je regelmatig in andermans wereld begeven. Soms gewent het en soms kun je heerlijk onbevangen rondlopen met verwondering over wat je ziet. Dat laatste overkwam me zondagochtend bij de viering van het 50-jarig bestaan van de Touristenseelsorge van het bisdom Essen op camping Kogerstrand in De Koog.

De viering zou om elf uur beginnen in dorpshuis De Hof, dus ik had in alle wijsheid bedacht twintig minuten eerder te zijn om een leuk plekje te zoeken en alvast wat mensen te spreken. Fout! De ruimte waar eens de kerk was, was al van voor naar achteren gevuld en ik kon nog net een plekje veroveren waar ik strategisch handig stond voor het maken van foto's. Vijfhonderd man was aanwezig om de kerkdienst bij te wonen!

Het vooroordeel dat Duitsers geen humor hebben, ging ter plekke aan gruzelementen. Het was een ontspannen dienst met een luchtige ondertoon waarbij ook de bisschop van Essen niet buiten schot bleef (en vrolijk meedeed).

Wat intussen ook duidelijk werd: het toeristenpastoraat is voor veel Duitse gasten een soort van baken en vertrouwdheid tijdens de vakantie op Texel. Tien jaar geleden bij het 40-jarig bestaan, heb ik voor de krant een tijdje bij de caravan van de Touristenseelsorge meegelopen en toen viel me de rol van het toeristenpastoraat ook al op.

Het is een plek om even langs te gaan voor een praatje, om boeken te lenen, om de kinderen bezig te houden en er wordt ook behoorlijk meegedaan aan de gezamenlijk activiteiten die het toeristenpastoraat wekelijks organiseert. Het bisdom Essen (samenvallend met Noordrijn-Westfalen) telt zo'n 2,5 miljoen mensen van wie ongeveer 800.000 mensen katholiek zijn, dus het is ook niet geheel onlogisch dat het bisdom in het hoogseizoen een filiaal op Texel heeft.

Maar zoals gezegd: in het gewone dagelijkse leven op het eiland merk je eigenlijk amper iets van de Touristenseelsorge (tenzij ze in de duinpan bij Opduin aan het zingen zijn), laat staan van het belang dat de aanwezigheid van de kerk voor veel Duitse gasten heeft. Wat dat betreft, was het leerzaam om even rond te wandelen in een andere wereld op het eiland. Een wereld waar je normaliter eigenlijk geen weet van hebt.

Jeroen van Hattum