Plan vakantieparkje leidt tot onrust buurt

Plannen voor een nieuw recreatieparkje op de hoek Mienterglop - Oude Dijkje hebben geleid tot onrust onder buurtbewoners. Verenigd in de "Werkgroep tot het Behoud van het St. Jansland" maken zij ernstig bezwaar tegen de verplaatsing van slaapplaatsen. D66 stelt kritische vragen over het plan.

Gerard en Ria Zoetelief dienden een principeverzoek in voor de bouw van vijf vakantiewoningen op het perceel dat nu agrarisch bestemd is. De bedden van vier huizen komen van het perceel Pontweg 160-164 (bij de bocht in het fietspad). Daar was vergunning verleend voor sloop van de bestaande stolp, herbouw van de stolp met daarin twee recreatieve appartementen en de bouw van twee los staande recreatieve opstallen. De vijfde vakantiewoning betreft de verplaatsing van een (vakantie)woning vanuit de naburige natuur- en beeldentuin.

Op grond van de Nota Verblijfsrecreatie 2016 mogen toeristische bedden worden verplaatst. Onder voorwaarde dat de verplaatsing naar of binnen het concentratiegebied moet zijn en dat op beide locaties sprake moet zijn van kwaliteitsverbetering. Voor het perceel op de hoek Mienterglop - Oude Dijkje moet de bestemming worden gewijzigd. Het besluit hierover is aan de raad.

Het nieuwe parkje komt in het zogeheten St. Jansland. Dit gebied wordt begrensd door de Pijpersdijk, het Waalenburgerdijkje en het Oude Dijkje en geldt als één van de oudste duinpolders van Texel. "Een prachtig stukje afwisselend, kleinschalig en uniek Texels landschap", vindt de Werkgroep tot het Behoud van het St. Jansland. "Het is onverteerbaar dat deze omgeving verder wordt ontsierd door een zich almaar uitdijend recreatiepark (Landleven en Buitenhof), dat bovendien niet past in het Beeldkwaliteitsplan."

Meer op pagina 2.