Jaap Dros zette gedichten van J.C. Bloem op muziek. Zijn tweede CD is nu verschenen.
Jaap Dros zette gedichten van J.C. Bloem op muziek. Zijn tweede CD is nu verschenen. Foto: Gerard Timmerman

Muzikaal eerbetoon

De Troubadour van het Verlangen als vertolker van de Dichter van het Verlangen. Oftewel: J.J. Dros zingt J.C. Bloem. "Een ledige van daden en van dromen", is de titel van de zojuist verschenen tweede CD. Een hele bevalling, maar het resultaat mag er zijn.

De titel is een regel uit "Zomerloomheid" van J.C. Bloem, op muziek gezet door Jaap Dros. Eén van de tien nummers op deze CD. We zien het Dros zingen en spelen in de videoclip op Youtube, gemaakt door Sven Zwetsloot. Die is opgenomen in zijn eigen boomgaard. Een lied over het lome gevoel in de zomer, waarbij de dichter zich overmand voelde door zorgen. Bloem ten voeten uit, dichter over het leven, het verlangen. Dros: "Literair verlangen, dat in het gewone leven niet haalbaar is. Tegenover het feitelijke leven, met al zijn beperkingen. De eeuwige gang naar de dood."

In de luwte van de fruitbomen verhaalt Dros over hoe hij werd gegrepen door de poëzie van deze markante poëet die in 1921 zijn eerste bundel publiceerde. "Het is de toon van de gedichten die me raakt. De plaats van de natuur erin, de seizoenen, de emotie, de onvolkomenheden van het leven en de manier waarop hij het formuleert. Er zijn meer dichters, maar Bloem is degene die mij binnenkomt."

Poëzie uit een vervlogen tijd. "Maar de gedichten van Bloem hebben niet aan kracht ingeboet. Zoals "De Bruid", over het meisje dat in haar bruidsjurk staat te wachten. Bloem kruipt in haar hoofd, je voelt haar hoop op geluk. Is dat niet van alle tijden?"

Met voor deze troubadour die al tokkelend op zijn doorleefde gitaar graag een liedje in elkaar zet een prettige bijkomstigheid: "De gedichten van Bloem zitten metrisch en ritmisch zo in elkaar, dat ik er een melodie bij kan maken. Werk van andere dichters, zoals Leo Vroman of Simon Vinkenoog, zit veel ingewikkelder in elkaar."

Het bleef niet bij alleen door Dros geschreven, gezongen en gespeelde melodieën. De zoektocht naar mooie arrangementen was een lange weg. Die hij niet alleen hoefde te bewandelen, maar waarbij hij hulp kreeg van zijn muzikale vrienden. Jan Kühne, onder meer te horen op het melancholische "Regen en maanlicht" en "De bruid". Daarop zorgt Kühne op zijn baritonsaxofoon voor een wat barokachtig sfeertje. Ook violist Thomas Patijn uit Den Haag is te horen, onder meer op "Nachtegalen". "Thomas is een fantastische violist. Ik vroeg of hij op zijn viool nachtegalen kon laten horen. Hij heeft hun geluid via internet beluisterd en verwerkt in zijn solo. Jan en Thomas zijn muzikanten met wie ik op artistiek niveau een klik heb. Als ze iets toevoegen, dan voelt dat voor mij als een verrijking." Zoals dat ook geldt voor contrabassist en opnametechnicus Rikus Kloosterhuis, in wiens studio de CD is opgenomen.

Al met al een even bijzonder als fraai muzikaal palet, met in de hoofdrol Dros, wiens stem met het stijgen der jaren (64) rijper en warmer is gaan klinken. Bedoeling is dat Dros als "Troubadour van het verlangen", samen met Kühne, de op muziek gezette gedichten van Bloem ook live ten gehore zal brengen. Op Texel en elders in het land, zoals hij dat eerder deed na de de eerste CD waarvoor hij ook gedichten van Bloem op muziek zette. J.J. Dros zingt J.C. Bloem II" is voor €15,- te koop bij Het Open Boek, Nauta Boek en bij Jaap Dros zelf. Meer informatie via www.jaapdros.nl.