"Het zijn de ouders die het drankgebruik eigen kind legitimeren en vergoelijken."

Probleem veel groter en nog steeds taboe

Alcohol- en drugsgebruik blijft een bron van zorg. Zowel onder jongeren als onder ouderen. 58 procent van de deelnemers vindt dat onder beide categorieën onderzoek moet worden gedaan.

Iemand meldt: "Het alcoholgebruik onder jongeren is al jarenlang een probleem. Hier moeten ouders hun verantwoordelijkheid nemen en het niet alleen overlaten aan instanties. Het is goed om ook het alcoholgebruik onder ouderen inzichtelijk te krijgen."

Of deze: "Onderzoek onder jongeren is van belang omdat je die groep nog kunt bijsturen, zodat het niet een levenslang probleem wordt. Onderzoek onder volwassenen zou ook nuttig kunnen zijn, omdat ik de indruk heb dat er vrij stevig gedronken wordt door de gemiddelde Texelaar. Dit zijn de ouders van de jongeren, die daarmee het drankgebruik van hun eigen kinderen legitimeren en vergoelijken ("Ach, we zijn allemaal jong geweest").

Zeer zorgelijk is deze reactie: "Het probleem is veel groter dan men denkt en nog steeds een taboe. Het eiland (lees de horeca) drijft op cocaïne, amfetamine en alcohol. Horecapersoneel wordt uitgebuit en redt het niet om zonder drugs de lange werkdagen, weken, seizoen te overleven. (Horeca)ondernemers verstrekken zelf drugs aan hun personeel. Politie is schijnbaar niet capabel om de grote dealers op te sporen. Af en toe wordt er een verstandelijk beperkte jongere opgepakt door de politie op verdenking van dealen. Dat is marginaal en gaat nergens over. Oplossing:1. In de horeca goede arbeidstijden met voldoende pauzes. Het werk in een keuken is zeer stressvol voor de laagopgeleide mensen, zij hebben hun rust nodig. 2. Onderzoek naar drugsverstrekking onder horecapersoneel. 3. Controleer personen, auto's en busjes die van de boot komen."

Hierop aansluitend zegt iemand: "Elke vaargroep van TESO weet wat het eiland opkomt aan drugs. En iedereen weet waar je het kunt kopen, ook in gewone winkels in Den Burg en horeca in de Koog. Oppakken en beboeten, tot ze het opgeven graag. Dat helpt ook en geeft veel voldoening."

Niet iedereen vindt onderzoek zinvol. "Wat is het nut wanneer je geen "echte" oplossing hebt behalve de bekende open deuren zoals voorlichting, huisarts, actiever, enz." Een ander: "Al die aandacht voor alcoholgebruik vind ik overdreven. Laat elkaar een beetje met rust. Maar als er al een probleem is, begin dan met aanpakken onder de ouderen, die geven het voorbeeld voor de jongeren."

Ten slotte: "Geen onderzoek, aanpakken!"