"Bommenrooster in zuigkop aan boord tegen verdachte objecten"

Het winnen van zand op de Noordzee voor de nieuwe PH-zanddijk is niet zonder risico, er kunnen explosieven uit de Noordzeebodem worden opgezogen.

De Bartolomeu Dias heeft in het wingebied in de buurt van de Razende Bol te maken met 180 'verdachte objecten' en in het latere wingebied bij Vlieland met 255 'verdachte objecten'. Dat kunnen explosieven zijn, maar ook andere ijzeren dan wel stalen voorwerpen. Volgens projectleider Geert Vanwesenbeeck van Jan De Nul is magnetisch onderzoek uitgevoerd in de wingebieden om in kaart te brengen waar iets ligt. Bij kleine verdachte voorwerpen houdt de sleephopperzuiger tijdens het zuigen van zand een afstand van dertig meter aan en bij grotere voorwerpen een afstand van 115 meter. De verdachte voorwerpen zijn via gps bekend aan boord.

"Voor de zuigkop waarmee we het zand winnen, zit een bommenrooster met een maaswijdte van 7 bij 20 centimeter om verdachte voorwerpen tegen te houden. Voordat de zuigkop aan boord komt, controleert iemand of er niets in het bommenrooster zit." In de eerste dagen werd vier keer munitie aangetroffen, waarna de EOD aan boord kwam om de munitie op te halen. Daarna werd bij de winning van zand uit voorzorg meer afstand dan voorgeschreven tot de verdachte voorwerpen in de bodem in acht genomen. Aanvankelijk was de afstand 15 meter bij kleine verdachte voorwerpen en honderd meter bij grotere objecten.

Als de zuigkop aan boord ligt, hangt er voor de zekerheid een zogeheten bommengordijn rond de zone waar de zuigkop ligt. "Mocht er nou toch munitie in de kop zijn achtergebleven, dan dempt dat gordijn de fragmentatie als er iets zou ontploffen.' Het aangebrachte zand bij de PH-dijk wordt later nog een keer aan magnetisch onderzoek onderwerpen om te controleren of er niets aan explosieven is achtergebleven. Dat er in de wingebieden verdachte objecten liggen, is volgens de projectleider een gegeven dat eveneens bij andere wingebieden op zee geldt.