Monitoren zout en zand achter PH-dijk

Met behulp van zandvangers en peilbuizen wordt momenteel in het land achter de PH-dijk gemeten hoeveel zand er verstuift, wat de grondwaterstand doet en hoe zout het is.

Volgens Jan De Nul is het de bedoeling dat het zoutgehalte in de polder hetzelfde blijft als tijdens de zogeheten nulmetingen die in 2016 begonnen. In rode palen die her en der in het landschap staan, zitten meetinstrumenten waarmee de waterstand en het zoutgehalte wordt gemeten. Er staan diverse grijze buizen waarmee aan bronbemaling kan worden gedaan om verzilting tegen te gaan.

Volgens projectleider Geert Vanwesenbeeck van Jan De Nul is de stand van het oppervlaktewater in de PH-polder momenteel iets lager dan gebruikelijk, maar het is niet veel. "De droogte heeft geen dan wel beperkte invloed op het water in de onderliggende watervoerende lagen. Die staan in verbinding met de Waddenzee en je kan in de niveaumetingen in de peilbuizen duidelijk het getij in de Waddenzee terugzien." De projectleider is onder de indruk dat boeren in de PH-polder producten weten te verbouwen. "Het is behoorlijk zout hier." De zandvangers staan op drie hoogten, variƫrend van de grond tot anderhalve meter hoog. Er wordt onder meer gemeten uit welke richtingen het zand komt aanwaaien.

Buitendijks staan meerdere maatregelen op de planning om verstuiving van het nieuw aangebrachte zand tegen te gaan. Er hangt zwart gaasdoek langs de heining op de PH-dijk om de wind te breken, er komen in het nieuwe gebied stuifschermen van wilgenteen en het pas aangebrachte zand kan tijdelijk worden afgedekt met papierpulp als het teveel waait. "Dat vormt dan een dun hard laagje film over het zand." Dat kan als het nodig is over meerdere hectares tegelijk plaatsvinden. Papierpulp wordt ook in de landbouw gebruikt als dekmiddel tegen verstuiving.

Jan De Nul heeft een onderhoudsprogramma van vijf jaar voor de werkzaamheden. Dat betekent dat het bedrijf na de realisatie van de dijk en het nieuwe gebied vijf jaar lang verantwoordelijk blijft voor het onderhoud.