Geen commerciële exploitatie, maar Texelaars mogen af en toe wel slapen op het strand.
Geen commerciële exploitatie, maar Texelaars mogen af en toe wel slapen op het strand.

Texelaar mag slapen in z'n strandhuisje

Over het optreden van de gemeente tegen slapen in strandhuisjes zijn de meningen verdeeld. 44 procent is het er (zeer) mee eens en 35 procent is het er (zeer) mee oneens.

Opvallend is dat voor- en tegenstanders van de handhavingsactie wel een onderscheid maken in hun oordeel. Een tegenstander: "Een Texelaar die een keer een nachtje blijft slapen is traditie!" Een ander: "Alleen toestaan voor ingezetenen van Texel, geen toeristische overnachtingen." Of: "De Tesselaar die af en toe in zijn huisje blijft slapen zorgt voor een stukje toezicht en veiligheid op het strand. Die weet namelijk precies wie er wel en niet thuis horen en treedt bij onraad op. Huisjes gebruiken als als vakantieverblijf is uit den boze."

Strandhuisjes die commercieel worden verhuurd aan toeristen als overnachtingsplek, of Texelaars die er zelf gaan slapen en hun woonhuis verhuren aan toeristen, dat kan volgens de voorstanders van handhaving niet door de beugel. "Met commerciële verhuur stootje je ondernemers met accommodatie die aan alle regels voldoen het brood uit de mond."

"Maar", zo signaleert een tegenstander van de actie van de gemeente over dit te maken onderscheid tussen commercieel en sporadisch: "Hoe te handhaven?"

Rust en nachtelijke duisternis is volgens menigeen een groot goed. "Dat is goed voor dieren en mensen. Als je het slapen in huisjes bij strandslagen toestaat, kun je het elders moeilijk weigeren. Het kan uit de hand lopen: feestjes, vuren, muziek en vuurwerk."

Helemaal niet handhaven, is ook een conclusie: "Er zijn wel belangrijker dingen waar je je druk om kunt maken dan een paar Texelaars die af en toe op het strand slapen." Een ander: "Alles wat Tessels is lijkt te vervagen, we worden overspoeld!"

En ten slotte: "Er wordt een Texelse cultuur om zeep gebracht!. Aanwaaiers die Texelaars vertellen wat wij moeten doen." En: "We worden geregeerd door overkanters!