Het beoogde perceel op de hoek Mienterglop-Oude Dijkje voor de vestiging van het vakantiepark. Rechtsboven de stolp aan de Pontweg.
Het beoogde perceel op de hoek Mienterglop-Oude Dijkje voor de vestiging van het vakantiepark. Rechtsboven de stolp aan de Pontweg. Foto: Google Earth

Plan parkje versterkt onbehagen over drukte

Kwaliteitsverbetering is een discutabel begrip. Dat valt te concluderen uit kritiek op het advies van b en w aan de raad om mee te werken aan het plan voor het nieuwe vakantiepark op de hoek Mienterglop-Oude Dijkje.

Het college stelt volgens de Werkgroep Behoud van het St. Jansland ten onrechte dat Pontweg 160-164 buiten het toeristisch concentratiegebied ligt en het dus een verplaatsing betreft van buiten naar binnen het concentratiegebied. D66 komt tot dezelfde conclusie. Op de kaart in de Nota Verblijfsrecreatie liggen beide percelen namelijk bínnen het concentratiegebied. B en w erkent op dit punt fout te zitten. "Dit is abusievelijk verkeerd aangegeven."

Niet dat het volgens het college wat uitmaakt. In diezelfde nota staat dat verplaatsing bínnen het concentratiegebied (onder voorwaarden) ook mogelijk is. Onduidelijk is volgens de Werkgroep ook waarom het college meewerkt aan het vervangen van inpandige slaapplaatsen door uitpandige. Op basis van het bestemmingsplan is dit namelijk niet meer toegestaan. Volgens Wethouder Kooiman was de vergunning voor de bouw van twee vakantiewoningen aan de Pontweg (een uitplaatsing) al verleend. Maar de andere twee vakantiehuizen betreft inpandige appartementen.

Volgens de werkgroep slaat het college ook bij het argument "kwaliteitsverbetering" de plank mis. Met de bouw van een nieuw park van zeven luxe villa' een stukje verder langs de Pontweg blijven er in de directe omgeving van Pontweg 160-164 namelijk nog circa 120 slaapplaatsen beschikbaar (excl. B&B, Kamperen bij de boer, etc). "Gelden voor die locaties andere kwaliteitscriteria dan voor Pontweg 160-164? Wat is de drijfveer om hier te spreken van een kwalitatieve verbetering in relatie tot het eerder verlenen van vergunningen voor Pontweg 160-164?"

D66 vraagt uitleg over het argument van b en w dat sprake is van minder verstening. Volgens het college worden er door het niet terugbouwen van de stolp met appartementen en twee recreatieve appartementen aan de Pontweg "stenen opgeruimd". Dat er op de nieuwe locatie vier vakantiewoningen voor terug komen leidt volgens b en w weliswaar tot nieuwe verstening. Maar: "Per saldo is dat minder dan wanneer de oude plannen worden gerealiseerd." De verplaatsing gaat ten koste van een stolp. Dat is volgens de Werkgroep strijdig met het beleid om stolpen te behouden.

De Werkgroep constateert strijdigheden met de Texelse Kernwaarden en Texel Principes. "Het park gaat ten koste van rust, behoud van het open en karakteristieke landschap, de nachtelijke duisternis en van diversiteit in landschappen en gebruiksvormen van land. Het streven naar kleinschaligheid (de Texelse Maat) is hier ook in het geding.

Het nieuwe park veroorzaakt volgens buurtbewoners ook een ernstige aantasting van de leefbaarheid en de veiligheid voor voetgangers en fietsers in de omgeving. Door toename van autoverkeer en geluidsoverlast. De vraag is in hoeverre dit zich verhoudt met de voorwaarde voor beddenverplaatsing dat een nieuwe recreatiepark geen onevenredige afbreuk mag doen aan de ontwikkelings- en gebruiksmogelijkheden van omringende bedrijven en/of gronden, de milieu- of woonsituatie en natuurwaarden.

In het verlengde speelt het onbehagen dat in bredere kring leeft over de toenemende drukte en voortschrijdende "verstening" op Texel.