Sail Den Helder, één van de grotere evenementen waarvoor Rob Vos (inzet met dochter Saartje) de catering verzorgde.
Sail Den Helder, één van de grotere evenementen waarvoor Rob Vos (inzet met dochter Saartje) de catering verzorgde. Grote foto Sail Wouter Bakker Fotografie

Rob Vos: Mooi van niets iets te maken

Van een lunch op de Razende Bol voor een vriendengroep tot de complete catering voor Sail Den Helder met circa 350.000 bezoekers. Twee totaal verschillende klussen voor Rob Vos van De Pelikaan Catering Party & Events.

"Ik hou van uitdagingen en vind het mooi om van niets iets te maken. Ik ben niet geschikt om honderd jaar hetzelfde te doen", verklaart deze in Drente geboren Texelaar zijn ondernemersdrang. In 1997 nam hij Hotel De Pelikaan over en vernieuwde het. Toen tijdens een verbouwing de boel een poosje "plat" lag en de verveling dreigde toe te slaan, kocht hij een busje en begon als cateraar. Die activiteiten hebben inmiddels grote vormen aangenomen. Zijn bedrijf Pelikaan Catering verzocht ontbijten, lunches, buffetten en andere culinaire verrassingen op locatie. De Pelikaan Events richt zich op evenementen. Van groot tot klein. Van de zomer kwamen we Vos en zijn team tegen op evenementen zoals Sommeltjespop, Oosterend Present en afgelopen weekend de Leaseweb Texel Airshow op het vliegveld. Waar hij voor 12.000 bezoekers het natje en droogje verzorgde, inclusief de VIP-arrangementen voor honderden gasten. Voor Texelse begrippen een groot evenement, maar Rob Vos is ze wel groter gewend. Eerder dit jaar verzorgde hij de complete catering voor 15.000 bezoekers van het 530-jarige jubileum van de Koninklijke Marine. Op Sail Den Helder in 2017, goed voor circa 350.000 bezoekers, was hij verantwoordelijk voor de complete catering.

Konden we hem op Oosterend Present zelf pilsjes zien tappen, bij de Airshow of op Sail opereert hij vooral achter de schermen. "Zelf achter de tap staan is misschien wel het leukste, maar bij groter evenementen heb ik mijn tijd hard nodig om te zorgen dat de organisatie goed verloopt. Het ene moment ben ik in de VIP-tent, het andere elders op het veld. Een kwestie van op het juiste moment op de juiste plek zijn." Er is veel te regelen en organiseren. Naast het hotel en de catering exploiteert Vos ook vliegveldrestaurant De Vlijt en cafetaria Paul Patat in De Koog.

Catering op evenementen, waarbij je van het ene naar de andere plek gaat, vergt een flexibele organisatie. Een snelle telling leert dat hij bij de catering voor de Airshow met 88 mensen aan het werk was. "Ik werk voor evenementen met een pool van mensen. Texelaars en ik werk samen met een uitzendbureau, werf mensen via Facebook en ik werk met studenten. De vliegshow doe ik hoofdzakelijk met eigen mensen. Sail Den Helder is daarvoor te groot. Ik doe de hoofdorganisatie en, net als een aannemer in de bouw, zoek ik samenwerking met andere bedrijven. Lokaal, maar ook van elders. Doordat wij met onze foodtrucks van 'Texel on wheels' door heel Nederland reizen, ken ik veel ondernemers uit die markt."

Of het nu zijn hotel, restaurant, catering- of evenementenbedrijf betreft, het succes staat of valt ook met de kwaliteit van de medewerkers. "Elk bedrijf heeft een goede bedrijfsleider, de evenementen doe ik zelf. De tijd dat je makkelijk een geschoolde en ervaren gastheer of –vrouw kon aannemen is voorbij. Lang niet iedereen weet hoe een vork en mes precies horen te liggen, dat je serveert met een glimlach, etc. Wij laten nieuwe medewerkers, zoals studenten, een kort trainingsprogramma volgen, zodat ze bijvoorbeeld begrijpen wat goed gastheerschap is. Dat werk goed."

Een specifieke markt, waarin Vos door jarenlange ervaring inmiddels gepokt en gemazeld is. "Elk opdracht, of het nu een groot evenement is of die lunch op de Razende Bol, draait om kwaliteit en het managen van de verwachting. Wat wil de klant, wat is het doel van de bijeenkomst? Het ene is zakelijk, het andere een feestje."

Elke opdracht draait om het managen van de verwachting

Voorbereiding

Ook totaal verschillend qua organisatie. Voor de Airshow en andere evenementen gaat Vos maanden van te voren in gesprek met de organisatie om zaken af te spreken en tot in de puntjes te regelen. Het staat of valt met de voorbereiding. "De vliegshow begint om 10.00 uur en duurt tot 17:00 uur. Moet je kijken wat je daarvoor moet doen." Alleen al de opbouw van de spullen. "Vrijdagmiddag konden wij het terrein op, want tot die tijd werd er gevlogen. We staan met de hele karavaan klaar, rijden het kale terrein op en bouwen de boel op." Niet uit de losse pols, alles verloopt volgens het draaiboek." Soms doen zich complicaties voor. "Als cateraar komen wij bij de opbouw vaak achteraan. Eerst de tent en dan wij." Die afhankelijkheid van anderen zorgt ook wel eens voor verrassingen. Onverwachte wendingen lijken hem niet van zijn stuk te brengen. "Ik hou wel van een uitdaging."

Als cateraar ook gerespecteerd door Defensie, waarvoor hij al op menig evenement de inwendige mens verzorgde. Een gewaardeerde, maar ook een kritische partner. "Je wordt compleet doorgelicht en krijgt geregeld een keurmeester op visite. Alles moet super veilig." Opdrachtgevers maar ook gasten stellen hogere eisen aan de kwaliteit en herkomst van producten en duurzaamheid, zoals de verpakking. "Waar het kan gebruiken we lokale producten en afbreekbare patat- en ander bakjes. Bij mega grote evenementen is dat best ingewikkeld, maar wat we doen heeft op die schaal wel invloed."

Dit jaar staan nog een aantal evenementen op het programma waarvoor Vos de catering verzorgt. Zoals eind augustus de Stadshartfeesten van Den Helder. Een driedaags festival, waarbij hij vóór en achter de schermen bezoekers en artiesten van eten en drinken voorziet.

Zelf laat hij liever niets aan het toeval over. Bij grote evenementen registreert hij de temperatuur, bezoekersaantallen en andere factoren, om die informatie te gebruiken bij volgende edities. "In het verleden gebeurde het wel dat ik met van alles bleef zitten, omdat ik teveel had ingekocht. Nu kan ik dat veel beter inschatten." Wat niet wegneemt dat het weer een onberekenbare factor blijft, waarop hij geen invloed heeft. "Deze zomer is super, maar we hebben ook andere jaren gekend. Vroeger bekeek ik bij wijze van spreken elke dag naar de omzet, later per maand en kijk ik per jaar hoe het is gegaan."

Ondernemer en tevens voorzitter van Horeca Nederland, afdeling Texel. In die rol maakte hij zich er onder meer sterk om, in samenwerking met het ROC, de koksopleiding naar het eiland te halen. "Heel belangrijk voor Texel. Ik ben ontzettend blij dat dit gelukt is en dat de opleiding in september van start kan gaan."

Druk als ondernemer, maar ook lid van de vrijwillige brandweer, waarbij hij als Officier van Dienst een verantwoordelijke taak heeft. En daarnaast gezinsman. "Ik kan het allemaal goed combineren."