Anders bekeken...

Abraham & Jacob…

Vandaag kopt de krant 'Laatste overlevende Crijnssen honderd jaar', een bemanningslid van de Hr Ms Abraham Crijnssen, een belangrijk schip van de marinevloot uit Den Helder, werd geboren in Borneo en werkte in de machinekamer toen de Japanse vloot in 1942 Java naderde. De beste man heeft jaren gediend bij de Koninklijke marine en hij niet alleen, in Den Helder is nog steeds een grote groep werkzaam en heeft hier hun leven opgebouwd. Ze zijn volledig geïntegreerd in de samenleving. Sterker nog: ze hebben hun muziek, smaak, kleur en geur toegevoegd.

Deze week was ik geschokt door de uitspraak van onze minister van Buitenlandse Zaken aangaande etnische diversiteit en vreedzaam samenleven. Er sprak weinig hoop en vertrouwen uit voor diegene die niet op hem leek. Vreemd genoeg eigenlijk, je zou verwachten dat iemand op die post toch interesse en belangstelling zou hebben voor de toegevoegde waarde van andere landen. De kortzichtige Stef studeerde Bedrijfskunde en werkte jarenlang bij de ABN AMRO, voordat hij Tweede Kamerlid werd. Hij heeft vast de ogen alleen gericht gehad op de cijfers en dollartekens, want als je zegt: "Ergens diep in onze genen zit de wens een overzichtelijke groep te hebben om te jagen en een dorpje te onderhouden."

Wij volkeren vermengen ons al eeuwen lang over de hele wereld en met succes. Twee weken geleden was een verre oom van manlief met zijn gezin terug uit Amerika. De familie van Groningen heeft het daar geweldig gedaan, een boerderij met 1.300 koeien en een grote productie van walnoten uit een grote walnotenboomgaard. Volgens mij zit ook in onze genen om bijvoorbeeld na oorlogstijd het geluk elders te zoeken. De vermenging met andere culturen is in mijn ogen genetisch ook juist gezond. Wij hebben de afgelopen maanden met ons dorp, dorpje nauw samengewerkt met elkaar. Mij viel in onze straat de enige gekleurde man op. Jacob kwam als eerste helpen mozaïeken, hij vroeg hoe het moest en ging blij aan de gang tussen de dames.

Jacob gaat voorop in het grote 8-koppige pak van het Monster van de Nes. Hij is druk met verbouwing maar zet zich volop in. Hij is coach van onze voetbalclub en probeert er een diverse maar tevens overzichtelijke groep van te maken. Een eenheid door diversiteit. Een grote tuin met gekleurde verschillende bloemen die gezamenlijk een prachtig geheel vormen. Een orkest met zeer vele instrumenten die gezamenlijk een prachtig orkest vormen. Een voorstelling met 235 toneelspelers die een buiten stuk opvoeren. Het is de kunst van de tuinman, de dirigent, de regisseur, de straatcommissaris om een ieder op zijn manier het beste uit te laten komen. Misschien moet Stefanus Abraham Blok op reis naar de man die diende op de Hr Ms Abraham Crijnssen of nog beter hier in Oosterend naar de diversiteit van vader Jacob en dorpsgenoten.

Jozien