Tegels omhoog door droogte, fietspad Dennen afgesloten

Staatsbosbeheer heeft het fietspad vanaf de barbecueplaats langs de Randweg naar paal 15 afgesloten in verband met de veiligheid.

Als gevolg van de aanhoudende droogte is, is de kwaliteit van het pad dusdanig verslechterd dat het niet meer verantwoord is om er overheen te fietsen. Er komen onder meer tegels omhoog door de droogte en er zitten mulle plekken in het pad. Het uitvoeren van een noodreparatie is volgens Staatsbosbeheer op het moment niet te doen. SBB krijgt sinds 2014 nog €33,- per hectare voor het onderhoud en beheer van recreatieve voorzieningen, zoals fietspaden en wegen. "Veel te weinig om het huidige voorzieningenniveau op pijl te houden."

Dat betekent keuzes maken en eventueel voorrang geven aan noodreparaties. Als dat geen oplossing biedt en er echt gevaarlijke situaties ontstaan, wordt afsluiting een optie zoals nu in De Dennen is gebeurd. Hoe lang dat duurt, is vooralsnog niet te zeggen. Volgens SBB kunnen fietsers omrijden via Westerslag of de Randweg. Het advies wordt gegeven op te letten voor tegels die als gevolg van de droogte omhoog komen.

Volgens SBB is de kwaliteit van de fietspaden al langer een punt van discussie. Het ideaalbeeld zijn veilige fietspaden met voldoende capaciteit voor alle gebruikers, maar de huidige praktijk is anders. "De fietspaden van Staatsbosbeheer raken versleten en zijn te smal voor het huidige gebruik. De paden worden intensief gebruikt en door nieuwe ontwikkelingen rondom bijvoorbeeld elektrische fietsen, voldoen de oude normen niet meer. Bredere paden zijn nodig om ruimte te geven aan alle verschillende vormen van gebruik."

SBB houdt de kwaliteit van de fietspaden nauwlettend in de gaten en zegt waar nodig maatregelen te treffen. In de praktijk vallen fietspaden onder beheer van SBB dan wel de gemeente wat soms verwarring kan opleveren. Volgens de gemeente is ieder verantwoordelijk voor zijn eigen fietspaden. Meldingen kunnen volgens een woordvoerder altijd bij de gemeente worden gedaan, waarna ze naar de juiste instantie gaan.