Jonge Bestuurders op bres voor woningen

De werkgroep Jonge Bestuurders Texel heeft de provincie het verzoek gedaan Texel een status aparte te geven voor de bouw van nieuwe woningen.

Op het moment ziet het er naar uit dat Texel de komende 22 jaar (tot en met 2040) van de provincie in totaal 460 nieuwe woningen mag bouwen en dat is niet toereikend om jonge mensen de kans te bieden zich op Texel te vestigen. De Jonge Bestuurders, vijftien jonge Texelaars die de Bestuursklas volgden en zich sindsdien inspannen voor de leefbaarheid van het eiland, hebben een zienswijze ingediend bij de provincie om een status aparte te realiseren. De zienswijze is ingediend op de Omgevingsvisie NH 2050.

De Jonge Bestuurders vragen de provincie Noord-Holland om Texel de mogelijkheid te bieden iedere vijf jaar rechtstreeks afspraken te maken met de provincie over het aantal te bouwen woningen, los van de regio Noord-Holland en de andere drie Noordkopgemeenten. "Deze aantallen kunnen vervolgens iedere vijf jaar in goed overleg tussen provincie en gemeente worden geƫvalueerd en waar nodig worden bijgesteld." Op die manier kan de lokale overheid sneller inspelen op de woonontwikkelingen.

De Jonge Bestuurders wijzen de provincie erop dat de Texelse woningmarkt meer te vergelijken is met de Amsterdamse woningmarkt dan de woningmarkten van omliggende gemeenten. "De gemiddelde verkoopprijs op Texel in tien jaar gestegen met 45 procent, terwijl die in Hollands Kroon en Schagen slechts met twaalf procent is gestegen en in Den Helder zelfs met negen procent is gedaald."

Het gebrek aan woningen voor jonge mensen is volgens de werkgroep nu al schadelijk voor de lokale economie. Dat is onder meer zichtbaar in de horeca waar een tekort aan mensen is. "Texel is op papier een plattelandsgemeente is, maar de gemeente heeft in de praktijk vaak weinig gemeen met andere plattelandsgemeenten. Ongeveer tachtig procent van de werkenden is indirect of direct afhankelijk van de recreatiesector. Dit heeft gevolgen voor de werkgelegenheid en het gemiddelde besteedbare inkomen. Dat laatste ligt bijna tien procent lager dan in de rest van Nederland." Texel kent op het moment zo'n 630 vacatures op de 8.000 bestaande banen.