PH-zanddijk

Een zanddijk tegen de bestaande PH-dijk van 3,2 kilometer, een natuurgebied van tweehonderd hectare met een zogeheten vloedhaak en enkele uitkijkpunten in het nieuwe gebied.

Dat is globaal een omschrijving van wat er de komende tijd langs de PH-dijk aan de oostkant van het eiland wordt gerealiseerd nu de werkzaamheden voor de PH-zanddijk officieel zijn begonnen. Er blijft een fietspad en er komt een wandelpad door het nieuwe gebied naar een betonnen uitkijkpunt waar bezoekers het 'nieuwe stukje Texel' kunnen bekijken zonder de vogels te verstoren. Het betonnen uitkijkpunt, ontworpen door kunstenaar John Körmeling uit Eindhoven, wordt circa vijftien meter lang en drie meter breed en krijgt diverse kijkgaten. Voor de rest is het nieuwe natuurgebied officieel niet toegankelijk.

Aannemer Jan De Nul, die het werk uitvoert, liet eerder al weten dat de nieuwe zanddijk buitendijks tegen de bestaande waddendijk wordt aangelegd. De Belgische aannemer is wereldleider op het gebied van baggerwerkzaamheden en landwinningsprojecten. Er komen hoogteverschillen in de duinen en er wordt ruimte gemaakt voor embryonale duinen in het gebied, oftewel duinen die zich nog verder kunnen ontwikkelen. Bedoeling is dat het nieuwe natuurgebied aantrekkelijk wordt voor onder meer lepelaars, sternen en zeehonden. Daarvoor komt nabij de vloedhaak (geul in het gebied) een schelpeneiland. Bedoeling is dat ter hoogte van De Schans zeegras weer de kans krijgt te gaan groeien.

Burgemeester Michiel Uitdehaag liet woensdag bij de officiële start weten dat er gemonitord wordt of de landbouwgrond achter de PH-dijk niet te zout wordt als gevolg van de veranderingen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er binnendijks een laag klei achter de dijk zou komen om de dijk te versterken, maar dat zou ten koste gaan van 14 hectare landbouwgebied. Volgens de burgemeester is het niet de bedoeling dat die grond nu alsnog zou gaan verzilten, vandaar dat het zoutgehalte wordt gemonitord.

De versterking van de PH-dijk is onderdeel van de versterking van in totaal 17 km Waddendijk op Texel. Voor de aanleg van de PH-zanddijk en het nieuwe natuurgebied is een budget van €45 miljoen beschikbaar. Voor de overige 14 kilometer, die in handen is van Combinatie Tessel, is een budget van €70 miljoen beschikbaar. Wat de €45 miljoen voor de PH-zanddijk betreft: daarvan komt €30 miljoen uit het Hoogwaterbeschermingsprogramma van het rijk. Het Waddenfonds zegde €12,2 miljoen toe, de provincie Noord-Holland €1,5 miljoen en het hoogheemraadschap €0,5 miljoen. De Texelse gemeenteraad trok €375.000,- (later aangevuld met €16.875,-) uit om een garantstelling van €750.000,- af te kopen.