Corine en Evert Rikkenberg in de stal.
Corine en Evert Rikkenberg in de stal. Foto: Job Schepers

Van stal naar klant

Van melk naar kwark of yoghurt en dat allemaal op één locatie. Komende zaterdag opent de boerderijwinkel van Zuivelboerderij Texel aan de Schorrenweg in polder Het Noorden. Een nieuwe stap voor een echt familiebedrijf.

Sinds 2009 boert het bedrijf aan de Schorrenweg, nadat ze uit Waalenburg waren vertrokken. "Voor ons was dat een prima stap. Er lagen hier ook mogelijkheden. Het boerenbedrijf van deze familie begon in De Waal. Mijn opa - Gerard - boerde op de plaats waar nu het museum zit. Tijdens de ruilverkaveling is het bedrijf in Waalenburg terecht gekomen en sinds enkele jaren dus hier in de polder. We hebben naast akkerbouw 175 melkkoeien", vertelt Corine Rikkenberg die het bedrijf runt met vader Dirk en broer Evert.

"Het is een verbreding van de interesses en diensten op het bedrijf. Gasten van de boerencamping kwamen al met dit soort vragen en ook steeds meer toeristen vragen of ze producten kunnen kopen. Daar hebben we op ingespeeld. Vanaf komende zaterdag kan men hier dus yoghurt en kwark kopen, verser krijg je het niet", legt Evert uit.

De melk van de koeien - die tweemaal daags gemolken worden - wordt opgeslagen in een 15.500 duizend liter grote opslagtank. "Om vervolgens van melk tot kwark te komen is natuurlijk een heel proces dat in totaal bijna twee dagen duurt. Ik heb daar een cursus voor gevolgd en ben op bezoek geweest bij bedrijven in Noord-Holland. Het vergde natuurlijk ook bedrijfstechnisch een investering. Je moet de melk pasteuriseren en terugkoelen. Dan moet het kunnen zuren op een temperatuur van 20 graden, zo'n twintig uur. Dan gaat de melk in kwarkzakken om uit te lekken. Dit allemaal in een aparte, steriele ruimte natuurlijk. Je hoeft er niet de hele tijd bij staan, maar het is al met al wel een proces van een dag of twee. In je productieproces moet je daar rekening mee houden. We leveren al aan het Boutique Hotel Texel in Eierland bijvoorbeeld. Je moet alles goed plannen, zodat je geen nee hoeft te verkopen", vervolgt Corine.

"De boerderijwinkel is ook een extra stap om het boerenleven onder de aandacht te brengen bij de mensen. Toeristen kunnen zien wat er gebeurt op de boerderij. Zo kan men op zaterdag tussen 16:00 uur en 18:00 kijken bij het melken. Mensen die niets weten van het boerenleven, krijgen zo ook een idee en dat is leuk en nuttig", stelt Evert.

De Texelaars die afgelopen weekend een bezoekje brachten aan het Beach Food Festival, hebben al kennis kunnen maken met de kwark van de zuivelboerderij. De kwark werd door de Zelfpluktuin namelijk gebruikt in de toetjes. Corine: "Ze benaderden ons zelf, dat is natuurlijk fantastisch."

Opening

Als de redactie op woensdag een bezoek brengt aan het bedrijf zijn Corine en Evert druk bezig de puntjes op de i te zetten. "De labels voor de kwark zijn er nog niet, maar wel voor zaterdag. Er is geen speciale opening voor genodigden, vanaf zaterdag kan men gewoon terecht", besluit Corine.

De winkel gaat voorlopig twee dagen in de week open. Op zaterdag van 10:00 tot 12:00 en van 15:00 uur tot 18:00 uur en op woensdag van 10:00 uur tot 12:00 uur.