Ed en Mike de Bruijn in het havenkantoor dat op 4 augustus het kloppend hart is van de vliegshow.
Ed en Mike de Bruijn in het havenkantoor dat op 4 augustus het kloppend hart is van de vliegshow. Foto: Jeroen van Hattum

Na afloop even naar adem happen

De avonduren zijn op het moment dankbare uren voor Ed en Mike de Bruijn van het vliegveld. Het zijn de rustige momenten om de Leaseweb Texel Airshow, die zaterdag 4 augustus wordt gehouden, voor te bereiden.

Overleg met de deelnemers, opstellen van plannen, opstellen van vluchtschema's, het regelen van de vergunningen, regelen van overnachtingen, regelen van tenten en afstemming van alle plannen met betrokkenen. Het is een kleine greep uit de vele werkzaamheden die Ed en Mike hebben in aanloop naar de luchtvaartshow die eens in de drie jaar wordt gehouden. Samen met Willem Hemelraad, Jan Frederici, Sjaak Hofstra en Louis Uriot, zijn vader en zoon De Bruijn de drijvende krachten achter het evenement.

Mike concentreert zich op de 250 vliegtuigen die vrijdag en zaterdagochtend op het vliegveld arriveren en na de vliegshow weer vertrekken. Ed ontfermt zich over het vliegprogramma van de show zelf, Willem heeft de vrijwilligers (circa 140) onder zijn hoede, Jan regelt de inrichting van het terrein en Sjaak onderhoudt de contacten met de sponsors. Ed: "We komen niet vaak bij elkaar, maar we hebben wel dagelijks contact via de mail of de app om alles door te nemen."

Het vliegschema zette Ed een half jaar geleden al in elkaar. "Daarna zijn we er niet veel meer van afgeweken, behalve dat je rekening houdt met bijvoorbeeld de openingstijden van de vliegbasis in Leeuwarden of piloten die na de show nog terug moeten naar Frankrijk. En je moet er rekening mee houden dat er tot het laatst wijzigingen kunnen optreden. Ik zorg ervoor dat ik altijd wel een reserve achter de hand heb voor het geval dat. Maar het kan wel eens gebeuren dat het publiek niets in de gaten heeft, terwijl jij daar in spanning op de toren zit."

Veiligheid staat voorop tijdens show van vliegtuigen

Veiligheid is en blijft het belangrijkste tijdens de show en daarmee ook tijdens de voorbereidingen. Deelnemers krijgen vooraf uitgebreide instructies, worden op de dag zelf gebrieft over de laatste stand van zaken en ze krijgen per type vliegtuig te horen welke afstanden tot het publiek in acht genomen moeten worden. Dat varieert van 100 tot 230 meter. Op de banen liggen tekens, zodat de piloten vanuit de lucht kunnen zien waar de grens is.

Ed: "We werken ook met gele en rode kaarten om waarschuwingen uit te kunnen delen. Het is een keer gebeurd dat ik iemand heb weggestuurd, omdat hij telkens net iets te dicht bij het publiek kwam. Die mocht van mij meteen terugvliegen naar huis. Commercieel misschien niet verstandig, maar veiligheid staat voorop." Een kolonel en een majoor van de Koninklijke Luchtmacht staan hem op 4 augustus bij vanaf de grond om mee in de gaten te houden dat alle vliegtuigen zich aan de juiste afstanden houden. Een voordeel is dat Ed vanwege zijn lange staat van dienst in de luchtvaart en zijn werk bij de Koninklijke Luchtmacht de deelnemers over het algemeen persoonlijk kent, maar hij wil toch ook altijd even van tevoren zien wat ze gaan doen.

Voor Mike is het momenteel vooral puzzelen om 250 vliegtuigen binnen een relatief kort tijdsbestek achter elkaar te laten landen en naar een baan naast het vliegveld te taxiƫn. Elk vliegtuig krijgt een tijdstip waarop er geland mag worden en dat luistert nauw: de meesten vliegtuigen komen op zaterdagochtend en ze moeten allemaal binnen zijn voordat om 12:30 uur de vliegshow begint. "Je deelt de vliegtuigen in op snelheid om alles goed te laten verlopen." Drie verkeersleiders van De Kooy nemen zaterdag plaats in de verkeerstoren voor de contacten met de piloten. Mike zorgt voor de coƶrdinatie.

Tijdens de show heeft hij een paar uur de tijd om zelf ook naar alle verrichtingen in de lucht te kijken. "Dan loop ik ook rond met mijn camera om foto's te maken." Daarna is het weer vol aan de bak om alle 250 vliegtuigen ordelijk te laten vertrekken. De organisatoren zijn op de dag van de show rond 6.00 uur op het vliegveld om alles op te starten. Ed: "Meestal is er het plan om 's avonds na afloop nog even een drankje te doen, al komt daar vaak weinig van, omdat de meesten na afloop even naar adem aan het happen zijn."