Afbeelding
Foto:

Raad diepste punt en win een hoogtekaart

Texel op schaal komt tot leven op dieptekaarten, gemaakt door De Nieuwe Kaartenmakers. Onder wie raadt hoe diep het diepste punt is tussen Texel en Den Helder, verloten we een houten landkaart.

Wat begon met een uitgesneden kaart van Amsterdam voor thuis aan de muur, eindigde met een enorme variatie kaarten. Wat deze bijzonder maakt is dat er dieptes in zijn verwerkt. Diepteverschillen die je normaal van bovenaf niet ziet, maar verwerkt zijn in deze kaarten. Ze zijn opgebouwd uit verschillende lagen. Het aantal lagen verschilt per soort kaart en loopt uiteen van een tot negen lagen.

Bij het maken wordt gebruik gemaakt van bathymetrische kaarten. Deze worden op de computer ingetekend. Een tijdrovend karwei waar veel handwerk aan te pas komt. Op het moment dat de kaarten zijn getekend, worden de platen in de juiste kleur geverfd en wordt met behulp van een lasersnijder elke laag nauwkeurig uitgesneden. Volgende stap is dat de op maat gesneden delen handmatig op hun plaats worden geplakt en vervolgens samen worden geperst met een handmatige pers.

De dieptekaarten van Texel en het gebied er omheen hebben een grootte van 1,20 bij 0,60 meter. Ze worden gemaakt in beperkte oplage. Extra complicatie is dat de diepte van de zeebodem aan verandering onderhevig is. Om de paar maanden begint het creatieve proces opnieuw, maar dan met de nieuwe dieptes. landkaarten van Texel, dorpen of andere gebieden, ook elders in Nederland zijn te bestellen via www.denieuwekaartenmakers.nl. De kaart die wordt verloot bestaat uit drie lagen. De oplossing van de prijsvraag kan tot en met vrijdag 3 augustus worden gestuurd naar redactie@texelsecourant.nl.