Afbeelding
Foto: Willem Sangers

Oosterend Present in woord en beeld

1. Spaanse soldaten jagen de Texelaars angst aan. (Foto's Willem Sangers)

2. Inwoners van Den Burg en Oosterend slaan op de vlucht voor de Spaanse onderdrukkers.

3. De Watergeuzen maken hun opmars en plunderen even later de huizen.

4. Krelis de visserman en Aris voeren het hoogste woord over de Spaanse bezetting.

5. Eind goed, al goed. Klaartje trouwt met de burgemeester, ten overstaan van de predikant geven ze elkaar het jawoord, de bewoners van Oosterend en Den Burg vieren feest.

6. De chirurgijn amputeert het been van Jacob, die daarbij wordt ondersteund.

7. Heel Oosterend is versierd, zoals hier de welkomstpoort van de Mulderstraat. Conform het thema van het Historisch Spel met een Spaanse begroeting.

8. Elke straat gaf op eigen wijze invulling aan het thema Kunst. De Kotterstraat en de Slotskolk brachten een eerbetoon aan Harry Tielemans, cartoonist en schilder. Zijn spotprenten stonden in de Telegraaf, Volkskrant, Die Welt en de Deense Jylland Posten. Bewoners van de Kotterstraat hadden zijn cartoons op groot formaat afgedrukt en daarmee hun straat versierd. Ook bijzondere uitspraken van deze markante Texelaar, zoals "Man spricht Deutsch, Frau auch", waren te lezen in de straat. Tielemans ontwierp ook kunstwerk De Schicht nabij De Cocksdorp. De straat had een exacte kopie op ware grootte gemaakt en die aan het eind van de straat geplaatst. Aan het begin van de straat herleefde Tielemans, die in 2001 was overleden, in de hoedanigheid van een beeld. Dit werd woensdagmorgen onthuld door mevrouw Reina Tielemans, in het bijzijn van zoon Marcel en schoondochter Hillie. (Foto Aris Bremer)

9. Slangenkunst aan de Achtertune.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding