Burgemeester Uitdehaag giet symbolisch een emmer zand in een zandloper bij Ceres.
Burgemeester Uitdehaag giet symbolisch een emmer zand in een zandloper bij Ceres. Foto: Jeroen van Hattum

Aanleg PH-zanddijk en natuurgebied gestart

De modellen en scenario's zijn de afgelopen tijd doorgenomen, vanaf nu moet de praktijk gaan uitwijzen hoe de zandige waterkering langs de PH-dijk aan de oostkant van Texel zich gaat ontwikkelen.

Het opspuiten van 5,5 miljoen kubieke meter zand voor de nieuwe zanddijk tegen de huidige PH-dijk en de realisatie van een nieuw natuurgebied van tweehonderd hectare langs de PH-dijk is woensdag officieel van start gegaan. Daarvoor werden bij Ceres symbolisch emmers zand in een zandloper gedaan.

Burgemeester Michiel Uitdehaag deed een emmer in de zandloper, evenals hoogheemraad Kees Stam van Hollands Noorderkwartier, gedeputeerde Cees Loggen van de provincie Noord-Holland (en bestuurslid van het Waddenfonds), Francis Verhees (directeur baggerwerken Benelux van Jan De Nul) en Titius Livius, directeur Algemeen Waterbeleid van het ministerie van Infrastructuur en Waterschap. Stam en Rodny Stolk (jeugdbestuurder van het hoogheemraadschap) lieten het zand vervolgens door de zandloper lopen. De officiële start werd bijgewoond door ongeveer zestig mensen.

Voorafgaand had Stolk een gesprek met Stam en Verhees over de werkzaamheden. De laatste liet weten dat er voor de Jan De Nul Groep sprake is van een middelgroot werk. Volgens Verhees zeer uitdagend werk wat betreft kustverdediging, ecologie en omgeving. "Het is uitdagend om dat te managen."

Op de vraag van Stolk in hoeverre het zand in de toekomst blijft liggen, kon Stam geen zekerheden geven. De praktijk zal het moeten uitwijzen. Het hoogheemraadschap houdt er op basis van berekeningen rekening mee dat er per jaar 20.000 kubieke meter zand verloren kan gaan. In dat geval zal een gedeelte van dat zand naar verwachting in de Texelstroom terecht komen en vervolgens naar de zandplaten op het wad gaan.

Volgens de bestuurder van het hoogheemraadschap, waar de dijk onder valt, is het ook de vraag hoe het klimaat zich de komende decennia ontwikkelt en welke invloed dat op de waterkeringen heeft. Hij schetste een scenario waarin de zeespiegel de komende decennia één meter zou kunnen stijgen. In dat geval zullen harde waterkeringen de meeste effecten ondervinden en zijn zachte waterkeringen (zoals de PH-zanddijk) makkelijker te onderhouden door het opspuiten van nieuw zand. Het is in ieder geval de eerste keer dat er zand aan de oostkant van het eiland wordt opgespoten om de kust te verdedigen.

Burgemeester Uitdehaag noemde het eveneens spannend wat er gaat ontstaan. Volgens hem kan het hele eiland mogelijk plezier aan het nieuwe stukje Texel beleven. "Het kan een nieuwe reden zijn om Oudeschild te bezoeken." Er zit volgens de burgemeester mogelijk ook nog een financieel voordeel aan de uitbreiding met tweehonderd hectare natuurgebied: de bijdrage die het Rijk jaarlijks aan het Gemeentefonds doet voor Texel kan door de uitbreiding van het Texels grondgebied mogelijk 20.000 tot 30.000 euro per jaar hoger uitvallen. Het belangrijkste is volgens Uitdehaag echter dat er door de versterking wordt gewerkt aan een veilig en sterk Texel. Hij gaf aan zich te blijven inspannen om een stukje van het nieuwe gebied in de toekomst toegankelijk te hebben voor Texelaars.

Volgens directeur Verhees van Jan De Nul is het de bedoeling dat er komend jaar per dag over een lengte van 25 meter zand wordt opgespoten. De sleephopperzuiger Bartolomeu Dias van Jan De Nul is 24 uur per dag in touw om zand op de Noordzee te winnen, waarna het bij de PH-dijk wordt opgespoten. De sleephopperzuiger is 147,8 meter lang, 30 meter breed en kan maximaal 14.000 kuub zand vervoeren. Het schip was de afgelopen dagen al een opvallende verschijning bij Ceres.