Giel Witte: vogelkenner, -beschermer  en gids die ook anderen enthousiast maakte.
Giel Witte: vogelkenner, -beschermer en gids die ook anderen enthousiast maakte. Foto: Familie Witte

Giel Witte: Gedreven vogelbeschermer hield van praktische aanpak

Vogelkenner, -beschermer en gids die zijn enthousiasme voor vogels op anderen wist over te brengen. Giel Witte ten voeten uit.

Rond hoeve Welbedacht, waar hij opgroeide, "ritselde" het van de weidevogels. Er zaten bijvoorbeeld kemphaantjes te broeden. Zo kreeg Giel Witte de natuur van huis uit mee. Hij zou de boerderij opvolgen, maar toen dat er niet in zat, ging hij bij Rijkswaterstaat aan de slag, waar hij zich vooral met (diepte)metingen bezighield.

Zijn kennis over vogels verdiepte toen zijn zoon Marco zich tot kundig vogelaar ontpopte. Gedreven als hij was trok ook Giel er vaker op uit om meer soorten vogels te kennen en groeide uit tot specialist.

Toen in 1982 Vogelwerkgroep Texel werd opgericht en zijn broer Hans lid werd, volgde Giel snel. Hans: "Giel ging onmiddellijk als beschermer van weidevogels met de boeren in gesprek, een sector waarmee hij affiniteit had. Hij heeft Friezen naar Texel gehaald, om te leren hoe je nesten moet zoeken om die te beschermen."
In het veld ontpopte Giel Witte zich als een regelaar. Ook daarin was hij behoorlijk gedreven. Hij wist mensen enthousiast te maken. Hans: "Als er een kolonie dwergsterns moest worden beschermd, dan zorgde hij voor touw, palen, een jeep en andere spullen die nodig waren en pikte je op. Je hoefde alleen maar in te stappen en te helpen. Weigeren was geen optie."

Het illustreert zijn betrokkenheid bij de vogels. Of het nu weidevogels, kustbroeders of kerkuilen waren. Toen die laatste soort zich jaren geleden op Wieringen vestigde nam hij met een groepje het initiatief om nestkasten op te hangen en andere voorzieningen te treffen, zodat de kerkuil zich hier kon vestigen. Inmiddels zijn er op Texel 22 broedparen.

Een man van praktische maatregelen. Toen bleek dat eider- en bergeenden, die in de duinen broeden, bij hun oversteek over het eiland naar de Waddenzee vastliepen in de heining langs de dijk, ging hij aan de slag om openingen aan te brengen. En om te voorkomen dat eenden verdronken in stuwen, ging hij het gesprek aan met het waterschap over een oplossing.

Hij leidde vogelbeschermers op en bracht als excursieleider zijn enthousiasme voor vogels over op anderen. Daarnaast coördineerde hij veel onderhoud aan vogelkijkpunten. Verdiensten die maakte dat hij door het Vogelinformatiecentrum werd uitgeroepen tot Vogelaar van het Jaar 2017. Verder was hij actief als (hulp)koster van de katholieke kerk en zat in de Raad van Kerken.

Giel Witte overleed vorige week dinsdag thuis op 70-jarige leeftijd.