Afbeelding
Foto: Job Schepers

@Txl

De 3 R's

Als iemand mij vraagt wat ik eigenlijk het belangrijkste zou vinden in de opvoeding van mijn kind, dan zou ik zeggen de 3 R's. misschien wat ouderwets, maar ik denk dat het nog steeds de basis vormt voor je kind. Rust, Reinheid en Regelmaat. Sinds ik een kindje heb zien de dagen er anders uit. normaal gesproken stapte je na een spontane afspraak binnen vijf minuten in de auto en hoefde je nergens rekening mee te houden. Nu is het kijken of het wel uitkomt in verband met de slaaptijden van de kleine. Ook 's avonds afspreken is lastig. Onze dochter gaat er op tijd in, wat betekent dat je niet zomaar nog even ergens met z'n allen tot laat heen kan. En ergens is het ook helemaal niet erg. Het is de keuze die we gemaakt hebben en het is fantastisch om zo'n klein hummeltje erbij te hebben.

Hoewel ik alle drie de R's erg belangrijk vindt staat bij mij regelmaat toch wel op de eerste plek. Het is belangrijk om vaste slaaptijden aan te houden en om ongeveer dezelfde tijden te gaan eten. En dan vind ik het best grappig om te zien hoe snel een kind dat weet. Ze weet gewoon wanneer het ongeveer tijd is voor het avondeten en dan laat ze horen dat ze honger heeft. Ook wanneer ze moet gaan slapen weet ze precies, en op een enkele keer na, gaat ze dan ook altijd slapen. Je ziet dan wat regelmaat doet. Soms ontkom je er niet aan om even buiten dat ritme te stappen. Onverwachtse dingen, afspraken, je kunt niet altijd precies binnen dat ritme lopen. Maar ach, voor een keer is dat niet erg.

Reinheid is soms weleens een dingetje. Ik heb natuurlijk wel een schoon huis en ze heeft altijd schone kleertjes, maar het is lastig om het allemaal schoon te houden. We zitten nu in de tijger/kruipfase en dat betekent vieze kleren! Dan zie je weer eens dat je nog maar een keer extra goed moet dweilen.. ach, het maakt allemaal niet uit, zolang de kleine maar blij is!

Emily Westdorp